Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsen – en traditionalist, lojalist och klavertrampare

Den 9 april meddelade det brittiska Kungahuset att prins Philip, man till drottning Elisabeth II, är död.
Prins Philip och drottning Elizabeth.
Foto: FIONA HANSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Philip av Storbritannien hann aldrig med att fylla 100 – trots allt.

För det kändes faktiskt som att han i pur plikttrogenhet skulle stå vid drottning Elizabeths sida tills den djupa kris som den brittiska kungafamiljen nu befinner sig i är över.

Hans bortgång gör ingen skillnad för de flesta britter – men däremot för landets kungafamilj och dess överhuvud.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prins Philips roll inom den brittiska monarkin var egentligen ingen av vikt för landets folk. Det tyckte han själv också. Jobbet som drottninggemål fick honom att känna sig mer som en ”jävla amöba” än en man.

Han gifte sig med en blivande drottning, och efter hennes kröning år 1953 stod han ständigt i hennes skugga.

Prins Philips kamp med att förlika sig med sitt öde är välkänd: Han blev både psykiskt och fysiskt sjuk, så till den grad att han blev sängliggande i flera veckor.

Den före detta kommendörkaptenen inom den brittiska flottan fann senare mening och mål genom att viga sitt liv åt att upprätthålla den brittiska kungafamiljens position i samhället. 


För många britter kommer dock prins Philip främst att bli ihågkommen för de många klavertrampen, som fullkomligt forsade ur hans mun i tid och otid.

En välvillig tolkning är att prinsen var en mycket privilegierad äldre herre som inte hängt med i utvecklingen när gränserna för vad som är acceptabelt att säga till andra människor flyttats genom åren.

Andra ser det djupt problematiska i att landets drottningmake har fått komma undan med rasistiska och sexistiska – för att inte tala om rent elaka – uttalanden i flera årtionden utan att det resulterat i annat än skojsiga list-artiklar med ”prins Philips 25 mest opassande skämt”.

Ett omodernt proppskåp ”såg ut som att det installerats av en indier” år 1999, och ledaren för Skottlands Toryparti fick frågan om hon hade skotskrutiga trosor år 2010. 

För att ta två exempel. Det finns en del att välja på.


Prins Philips uppoffring – att överge den lovande karriären inom flottan – formade honom och hans kungliga gärningar, men han visste också vad hans fru Elizabeth II varit tvungen att ge upp för den ständigt trumfande plikten. 

Att säga att han hade svårt för familjemedlemmar som gått sin egen väg och därmed riskerat monarkin (som till syvende och sist står och faller med folkets kärlek) är en underdrift.

Medan drottning Elizabeth hanterat kungliga skandaler med mottot ”never complain, never explain” (ungefär: klaga aldrig, förklara dig aldrig) har prins Philip dragit lans. 

Brittiska kungaexperten Ingrid Seward beskriver prins Philip som ”fullkomligt ursinnig” på Sarah ”Fergie” Ferguson, hertiginnan av York, efter hennes och prins Andrews separation. Philip såg det som att Fergie svek drottningen, och monarkin.

Sonsonen prins Harrys beslut att bryta sig fri och flytta till USA med hertiginnan Meghan för – enligt dem själva – deras familjs bästa, var detsamma, enligt Seward.


Den till synes bråddjupa kris som den brittiska kungafamiljen nu befinner sig i efter Megxit och prins Andrews kopplingar till pedofilhärvan kring Jeffrey Epstein är långt ifrån över, och nu står drottning Elizabeth ensam utan sin riddare.

Utan att spekulera i deras privata förhållande (det överlåter jag åt producenterna för Netflix ”The Crown”) kan jag säga att Philips bortgång är ett otroligt hård slag för Elizabeth.

Drottningen har varit drottning i snart 70 år. Och det finns nu inte längre någon annan som varit med henne hela vägen och förstår vad det har kostat henne att komma dit.

Blev 99 år gammal • Så här säger premiärministern om prinsens liv.
Kungliga experten tror att prins Philips död kan blir slutet för drottningens kungliga tid.