Victorias framtidsplan för prinsessan Estelle

Nyligen fick prinsessan Estelle se sin egen drottningkrona från 1844. Hennes föräldrar har redan börjat träna henne i "drottningskolan", skriver Expressens Karin Lennmor.
Foto: KUNGAHUSET

Om drygt en månad, den 23 februari, fyller prinsessan Estelle 7 år. 

Då är man fortfarande en liten flicka, men för denna speciella 7-åring är livet en smula annorlunda mot kamraternas. 

Estelle ska en gång i tiden bli Sveriges drottning, och hennes förutseende föräldrar har redan börjat träna henne i det vi kallar för "drottningskolan".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så sent som i förra veckan fick Estelle en lektion om sin egen kungliga familj. Det är precis så kronprinsessan Victoria vill ha det i dotterns uppfostran; man lär först om kungafamiljen och dess historia, och sen är det dags för Estelle att lära känna och förstå Sveriges historia.

Nu var det dags för besök i Skattkammaren, ett ganska spännande studiebesök för en 7-åring. Estelle fick se sin egen drottningkrona från 1844, den som tidigare var prins Oscars furstekrona. Och så kikade hon på dopfunten i silver, som användes vid hennes eget dop. 

För ett år sen var Estelle på ett liknande privat besök i Livrustkammaren, och där var det riksklenoderna och kröningsregalierna som inspekterades på utställningen Vivat Regina.

Är det här ett för tufft och ambitiöst program att lägga på en så liten flicka? Nja, Estelle tycks trivas och kronprinsessan Victoria är en klok och omtänksam mamma

Jag tror hon sakta låter kunskaperna bottna i Estelle. Det är ju faktiskt nu hon måste lära. Den dagen Estelle blir drottning, om kanske 50 eller 60 år, är det för sent. 

Förresten – jag hörde från Estelles gamla förskola Villa Kvikkjokk, att där lekte prinsessan och hennes små kompisar gärna – just prinsessor! Trots att hon själv är en på riktigt! Förhoppningsvis tänker hon inte på det hela tiden…

Är det här ett för tufft och ambitiöst program att lägga på en så liten flicka? Nja, tycker Karin Lennmor. Estelle tycks trivas och kronprinsessan Victoria är en klok och omtänksam mamma, skriver hon.
Foto: ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Redan som 4-åring började Estelle få följa med sina föräldrar på officiella uppdrag. Här syns hon med mamma Victoria och mormor Silvia i samband med firandet av drottningens 75-årsdag.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Estelle får en minst sagt annorlunda uppväxt, hon är lite charmigt lillgammal, snusförnuftig, men det är ju det som gör henne så härligt personlig.

Jag hade själv nöjet att ”konversera” med henne en kort stund på Solliden förra sommaren och kan konstatera att hon redan har förmågan att prata med vuxna.

Det finns en lustig historia om när kronprinsessfamiljen åt på restaurang i Stockholm häromåret. Det blev rörande gulligt när Estelle efter maten nickande sa till hovmästaren:

– Det smakade bra, hälsa kocken det!

Redan som 4-åring började Estelle få följa med sina föräldrar på officiella uppdrag. Hon besökte bland annat sitt eget hertiginne-län Östergötland. Hon har också varit med på konstutställningar och besök på miljöanläggningar. Hon finns med som officiell gäst på Stockholms slott varje år på mamma Victorias namnsdag och på morfar kungens födelsedag. På kusinernas dop pussade hon sina kungliga släktingar världsvant på kinden.

Och när Victoria och Daniel har kungliga gäster finns Estelle ofta med som lillvärdinna. Förra året besökte engelske prins William och hans Kate Sverige och var bjudna på afternoon tea hemma på Haga slott.

Då fanns Estelle med och gick uppfostrat runt och bjöd på småkakor på silverfat. Sen satt hon väluppfostrat uppsträckt i soffan. Och att prata engelska med gästerna var nog inte heller något problem, Victoria har varit förutseende och hennes barn har haft två engelskspråkiga barnflickor; Katie Millington och Isabelle Welch, allt för att tidigt göra dem tvåspråkiga.

Kronprinsessan Victoria månar om sin dotter – och vill uppfostra henne till en empatisk, medkännande och modern drottning. Victoria är också Estelles stora förebild. Hon ser upp till sin mamma och vill naturligtvis bli lika duktig som hon.

Ni minns väl den rörande julhälsningen från kronprinsessfamiljen i julas, när de alla julpysslade och sjöng inne i växhuset på Haga?

Då sa ju Estelle så gulligt:

– Min mamma kan fixa allt… precis som mormor!