Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Vid Hornsbergs strand ska man njuta som folk

Restaurang riskerar vräkning • Anklagelser om rasism,
Kvarteret vid Hornsbergs strand i Stockholm står i blixtbelysning efter ett antal reportage i lokaltidningen Kungsholmen Direkt och Aftonbladet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Välbehaget är inte bara en synonym för njutning.

Det är en harig bostadsrättsförening också.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvarteret vid Hornsbergs strand i Stockholm står i blixtbelysning efter ett antal reportage i lokaltidningen Kungsholmen Direkt och Aftonbladet.

Vad som tidigare var ett industriområde har på senare år förvandlats till ett miljonprogram för miljonärer: på mäklarsvenska vetter lägenheterna rakt mot träbryggorna och vattnet.

Allt är perfekt, förutom att det är en offentlig plats, tillgänglig för allmänheten. Och som så ofta består allmänheten inte bara av folk som har råd att bo i detta fattigmans-Danderyd.

”Jag är ingen rasist, men det är ju Mohammed och Ali som hänger här”, säger småbarnsmamman Emma, som bor i en åttamiljonerslägenhet i Välbehaget, till Aftonbladet.

Emmas och hennes grannars klagan handlar om klientelet och dess beteende: heta sommardagar kommer tusentals människor från olika delar av Stockholm för att sola och bada, en del av dem bor i förorter som Rinkeby och Akalla.

Kritikerna menar att de buskör med sina bilar och parkerar fel, de är högljudda och de lämnar sopor efter sig. En restaurangskylt med arabiska bokstäver har till och med liknats vid ”IS-flaggan”.

Polisen har kraftsamlat för att hålla ordning på ”Party-Hornsberg”, rapporterade Kungsholmen Direkt inför sommaren.

Inte för att relativisera Emmas aversion gentemot svartmuskiga män, men hon har ju rätt: Mohammed och Ali har inte fattat någonting. Ska de någonsin integreras med innerstaden behöver de en samhällsorientering.

I somras tog undertecknad en trädgårdsfika med ett pensionärspar i centrala Visby, strax innanför ringmuren. Förr om åren hyrde de ut huset under Stockholmsveckan, men inte längre.

Nollåttorna hade gott om flis, men ont om förnuft: sommar efter sommar kom paret hem till sin pittoreska idyll och såg hur de fina grabbarna hade röjt sönder rasket.

Under ”vecka 29” flyr många gotlänningar öjn för att slippa stöket med motorbåtar, slagsmål och våldtäkter. På senare år har sommargästernas nedskräpning kostat regionen miljonbelopp, rapporterar Gotlands Tidningar. Att vackra Visby, till skillnad från Välbehaget, står på Unescos världsarvslista rör inte stekarna i ryggen.

Veckan innan har de för vana att göra samma sak under tennisturneringen i Båstad. Dit kör de med sina vrålåk och parkerar där det passar dem. Enligt Kvällsposten liknar parkeringssituationen stundtals Vilda västern.

På kvällarna flödar narkotikan, inte minst på de exklusiva klubbarna, vilket är ett problem för polisen samt de tjejer som får ovälkomna substanser i sina drinkar.

Hornsbergs strand låter som en idyll i jämförelse. Vi ska dock passa oss för att kalla Emma för rasist. Då måste vi även brunsmeta de svenskfientliga Medelhavsborna: ”Turister är terrorister”, har någon sprejat på en vägg i Palma de Mallorca.

Partysvenskarna har fått flera spanjorer att se rött. Den som har följt nyheterna de senaste decennierna vet hur svenskar även lever rövare i strandparadis som Kos, Alanya, Ayia Napa och Ibiza; de rikaste stockholmarna gör kaos i Saint Tropez alias ”Troppan”.

Så i grunden har bostadsrättsföreningen Välbehaget en poäng: vid Hornsbergs strand ska man njuta som folk.

Mohammed och Ali borde lära sig att så här beter vi oss bara utanför tullarna.