Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Vem bryr sig om Ånge när tv-kamerorna slocknat?

Madelene Wennberg förlorar jobbet när sågverket i Östavall läggs ner.Foto: SVEN LINDWALL
Sten-Ove Danielsson, kommunalråd (S) i Ånge.Foto: SVEN LINDWALL
Kommunhuset i Ånge.Foto: SVEN LINDWALL

När kamerorna slocknade på Hotell Mittlandia blev allting som vanligt igen.

Åtminstone för alla som inte bor i Ånge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommunen hade fått sin stund i rampljuset: Under hösten var SVT Västernorrland och lokalradion här oftare än vad man brukade vara.

Expressen kom och gjorde ett fördjupande reportage. TT skrev någon artikel vilket betydde att kommunen blev en del av trycksvärtan i flertalet av landets lokaltidningar.

I torsdags närmade sig klimax, när SVT:s ”Opinion Live” kopplade upp en kamera inne på Mittlandia. Invånarna skulle få tala till nationen på näst bästa sändningstid.

Jag som var där i ett annat ärende åt en pizza, värd ungefär tre getingar, på Terrassen ungefär en kilometer därifrån. Jag hade kunnat skriva att snön föll och att landskapet såg ut som i Disneyfilmen ”Frost”, men en sådan här kväll var estetiken underordnad.

Under rubriken ”Kan hela Sverige leva?” berättade Ångeborna om sin situation: Sågverket i Östavall lägger ner nästa sommar, vilket drabbar 100 personer i en ort med 200 invånare. Redan i dagarna skrotar Arbetsförmedlingen sitt kontor i centralorten Ånge.

Tidigare har offentliga arbetsgivare och samhällsfunktioner som SJ, Posten, fängelset och Försäkringskassan försvunnit. Om avfolkningen fortsätter i samma takt kommer Ånge ha noll invånare innan nästa sekelskifte.

Så hvad gør vi nu, lille du?

Både det socialdemokratiska kommunalrådet och en sverigedemokrat i opposition menar att staten måste ta sitt ansvar. Samtidigt som de invånare som syns i rutan säger att de aldrig kommer att flytta från Ånge, kommunen de älskar.

Jag antar att de som funderar på att flytta inte visar sig i sådan debatt. Incitamenten att stanna? Till statsbudgeten 2020 fick Centerpartiet in en skattereduktion till glesbygdsbor. 137 kronor i månaden för att vara exakt, eller två barnpizzor på Terrassen. Alltid något, men en klen tröst för den som har fått foten från sågen.

Lars Lagerbäck är en av flera berömda personer från kommunen.

Livelänken till Mittlandia slocknar, debatten går vidare någon annan stans. Dagen efter besöker jag Bobergsgymnasiet i Ånge, där fotbollsikonen Lars Lagerbäck tog studenten år 1968.

Han är en av flera berömda personer från kommunen. NHL-proffset Elias Pettersson är härifrån, rockbandet Takida likaså. Även ”Vinterstudion”-experten Johanna Ojala. Gemensamt för dem är att ingen bor kvar, inte vad jag vet.

Skolan är i alla fall toppen, eleverna är trevligare och mer ordningsamma än riksgenomsnittet. De flesta har koll på vad som händer i Ånge, riket och världen. Frågan är bara var de ska ta vägen efter studenten, alla kan ju inte bli sportprofiler och rockstjärnor.

Vissa identifierar sig starkt med sitt samhälle, de kommer att stanna så länge det är möjligt och kanske även när det är omöjligt.

Men vad händer med alla andra? När samhällsfunktionerna och jobben försvinner, när Arbetsförmedlingen bommar igen så som den gjorde i fredags.

Är det som styret och oppositionen säger ligger Ånges öde i händerna på riksdag och regering. Och huruvida det är några företag som vågar tro på tillväxt här.

I likhet med riksmedierna brukar rikspolitiker tala sig varma om glesbygden, men när en i övrigt fin och välfungerande kommun som Ånge inte klarar sig själv undrar jag hur mer resursbehövande kommuner ska gå runt.

Frågan är kanske inte ens hur vi får liv i landet, utan vilka delar av Sverige som ska överleva.

LÄS MER: Hon visar problemet med dagens kulturjournalistik 

LÄS MER: Finland har fått sin alldeles egna, ökända kulturprofil

LÄS MER: Demonstranterna riskerar sina liv – även för vår skull