Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Vart fjärde hushåll går rakt in i elden

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Brevlådor på Öland. Arkivbild.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Flera hushåll kan drabbas svårt av coronakrisen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Skådeplatsen är en liten socken nära Ölands norra udde. Ett par hundra invånare, en medelålder så hög att den vanliga säsongsinfluensan tvingar liemannen att jobba över.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En kvinna i hemtjänsten besöker den lokala matbutiken och hamnar i kö bakom en misstänkt stockholmare.

Han säger: Jag får egentligen inte vara här.

Han säger: Jag är i karantän.

Han säger: Jag har corona.

Sedan betalar han, packar sina varor och rattar sin stadsjeep mot sitt fritidshus.

Det är nästan för enkelt att demonisera den här karln, krösusen som både riskerar att smitta pensionärer i socknen och ta upp någon annans vårdplats. Det är lika enkelt som att fördöma de välsmorda slan som mitt under krisen går på afterski och snapsar 499 människors feberångor.

Lönen. För somliga den sista på ett bra tag.

I Norge var det så många som tog Teslan till sina fritidshus att staten var tvungna att lagstifta hem dem till Oslo. Veckan efter började de runda lagen och skattskriva sig i stugorna. I det läget hade den misstänkta stockholmaren antagligen gjort detsamma.

Han trånar nog inte efter i morgon. Det är förvisso en gissning, bara han vet, men den som inte förstår vad som händer i morgon förstår heller inte den här krisens direkta konsekvens.

Lönen. För somliga den sista på ett bra tag.

I sitt tal till nationen poängterade statsminister Stefan Löfven att alla behöver göra sin del, fattiga som rika. Alla kommer också att drabbas, och det är här schablonen av den misstänkta stockholmaren kommer in i bilden. Inte som bov, utan som offer.

Hans aktier rasar i värde, han måste kanske sälja sitt fritidshus. Han får eventuellt sälja sin stadsjeep och börja åka kommunalt. Han behöver säkert ringa sin bank och be om att få uppskov med sin amortering.

En förlust av privilegier: Allt han har jobbat för. Att få leva, inte bara överleva.

Det är också det som skiljer honom från befolkningen i den öländska kommun han tillbringar sin karantän. Här är medianinkomsten 20 000 kronor i månaden före skatt, någon hundralapp lägre än i Malmö som annars brukar få agera skräckexempel.

Här har åtminstone hälften av invånarna inga privilegier att offra. På landsbygden, där folk i regel tjänar mindre, och i socioekonomiskt utsatt områden går pandemins konsekvenser knappt att sia om.

Överallt, även i storstäderna: Enmansföretagare, ensamstående föräldrar, gigjobbare utan a-kassa.

Vad händer med alla som saknar fallskärm? De som inte har fritidshus, bostadsrätt, bil eller aktier att sälja av; de som inte har något fuck off-kapital. Enligt Swedbank och Sifo (2018) skulle vart fjärde hushåll inte klara en oförutsedd utgift på över 10 000 kronor. Vidare har 17 procent av alla kvinnor mindre än 5 000 kronor i sparbuffert.

Hur ska det gå för dem? Ingen aning, men de blir inte färre.

I somras konstaterade SCB att andelen svenskar med låg ekonomisk standard har mer än fördubblats sedan 1990-talet. Den som brydde sig om Folkhälsomyndighetens rapporter innan pandemin vet också att människor med låg ekonomisk standard mår sämre, är sjukare och dör tidigare än andra.

Den misstänkta stockholmaren är också ett offer, trots att han är ett spån. Alla får lida, och vart fjärde hushåll går rakt in i elden.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  


LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

Arbetsförmedlingen: ”Dramatiska uppgångar av varselsiffrorna”

Arbetsförmedlingens generaldirektör om permitteringarna och varslen som orsakats av coronakrisen.