Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Vågar vi tänka på vad som händer efter påskhelgen?

Hur ska det gå för företagen i Smögen?
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ordet påsk härstammar från hebreiskans ”pesach”. Det betyder passera.

Men sedan då?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kung Carl XVI Gustaf har sagt det. Statsminister Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell likaså. 

Jag har sagt det, även om färre lyssnar på mig. Socialstyrelsens Taha Alexandersson. Borgare, bönder. Hela svenska internet. Agnes Wold. Hundar och katter om de kunde prata.

Återuppstår Hans Rosling kommer han säkert också att säga det: Långfredag hela veckan, stanna i era gryt.

Budskapet verkar ha gått fram. Till exempel har Skistar stängt sina skidanläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre. Destination Gotland uppger i sin tur att nio av tio påskresenärer har avbokat sina biljetter.

Merparten av det svenska folket kommer att stanna hemma i påsk. Färre vågar eller vill prata om vad som händer därefter.

En kvinna från norr mejlar mig. Berättar att de här storstadsborna vi vill kedja fast i innerstäderna är flera småorters enda näring. Nu väntar konkurser och arbetslöshet. Jag försöker förklara, men det går faktiskt inte.

Regeringens stödpaket betyder mycket för många, men för de värst drabbade är det som att bryta nacken och få en Alvedon.

Den enda sanningen ju är att samhället måste kasta några nedför svart pist för att lindra pandemins verkningar och rädda liv. Regeringens stödpaket betyder mycket för många, men för de värst drabbade är det som att bryta nacken och få en Alvedon.

Dessutom är det bara påsk. Finns det någon som tror att livet blir exakt som vanligt till sommaren?

Håkan Hellströms spelningar på Ullevi i Göteborg. Sju sjösjuka sjömän och 70 000 fans, gånger fyra. Lollapalooza, Storsjöyran. Partille Cup, Gothia Cup, Åhus Beachhandboll. Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Jag känner privatpersoner, företagare och föreningar som inte klarar sig utan rocken.

Alla stadsfestivaler: Knallarna, magvagnarna, coverbanden. Det här handlar om mer än Petter Stordalens imperium och Stureplan, det handlar om en av samhällets grundpelare. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är besöksnäringen en av de tjänstenäringar som sedan millennieskiftet har skapat flest arbetstillfällen.

Företagen på Österlen, Öland och Gotland. I Smögen och Kullabygden. Och för den delen i innerstäderna. De klarar kanske påsken, men efter det? Några stockholmare kanske vågar sig tillbaka. Danskarna lär inte komma i sommar, inte heller tyskarna.

Tyvärr blåser det vidunderliga coronaovädret åt ett håll i taget.

Detta berör mig lite extra eftersom denna bransch höll mig flytande flera somrar i rad. Jag jobbade ideellt på Sweden Rock för min fotbollsförenings skull. Jag lönearbetade genom att städa, servera, skopa glass, spela blackjack med fyllon och steka sill. Det var sådana jobb som unga vuxna utan föräldrar med kontakter kunde få. I dag är det likadant, plus att branschen av tradition sysselsätter tusentals invandrare, landet runt.

Tyvärr blåser det vidunderliga coronaovädret åt ett håll i taget: Först skyllde folk på Anders Tegnell, sedan var det pensionärerna med Amelia Adamo i spetsen. Somalierna på Järvafältet fick uthärda en alldeles egen liten storm. För tillfället är det stadsborna som får fan trots att de uppenbarligen planerar att stanna hemma tills påsken har passerat.

Jag blir ledsen bara jag gå ut på internet: Jakten på veckans syndabockar är viktigare än omsorgen för de människor som dör, och för allt som överhuvudtaget händer efter den här helgen.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Så fascineras britterna av Sverige och coronaviruset 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Lööfs invit till Kristersson känns märkligt bekant

LÄS MER: Arbetslösheten rusar – nya skräcksiffror