Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Testet gjorde mig fattigare – och noll procent klokare

Provtagningspinne från ett coronattest placeras i ett provrör i provtagningstältet utanför Skånes Universitetssjukhus i Lund. Expressens kolumnist Patrik Lundberg lät testa sig på en privat klinik på Östermalm i Stockholm.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Köp varm korv. Eller kall öl.

Kunde det lika gärna stått.

Eftersom det är våren 2020 säger skylten på trottoaren något annat: ”Gör ett coronatest nu! Resultat inom 15 min.”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tillhör ingen riskgrupp, vad jag vet. Jag jobbar inte inom vård och omsorg. Jag har heller inget samhällsviktigt yrke. Journalistiken utgör visserligen den tredje statsmakten, men den här våren befinner jag mig knappast vid fronten. Tillhör jag ”övriga relevanta delar av samhället”? Antagligen inte.

Jag kvalar alltså inte in i någon prioritetsgrupp. Jag är inte bland de 100 000 svenskar som enligt regeringen varje vecka ska bli testade för covid-19. Med tanke på att siffran i realiteten är en knapp tredjedel lär jag få vänta tills jag är gammal nog att kalla mig riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten har avrått från privata tester. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att kunskapsläget är oklart. Om en människa har antikroppar, vad betyder det egentligen? Ingen vet säkert.

Men nu står jag på en trottoar på Östermalm i Stockholm. Ser skylten och läser lite noggrannare: ”Testa om du har haft covid-19. Pris 799 kronor.”

Tillförlitligheten är hela 99 procent vid positivt resultat. Man får dessutom med sig ett intyg hem.

Kliniken har egentligen specialiserat sig på behandling av åderbråck, fast är det pandemi så är det.

Jag har inte uppvisat några symtom. Visst har jag hostat till någon enstaka gång och därefter stannat hemma, men är jag också ett beta-exemplar med pollenallergi. Jag kan möjligen tillhöra gruppen som haft symtomfri covid-19.

799 kronor är ingen liten summa. Jag hade fått 40 varmkorvar på Svarta Led i Sölvesborg, tio flak ljumna fulöl vid gränsbutiken i Puttgarden eller sju kalla glas på Stureplan, men nyfikenheten vinner.

Kliniken har egentligen specialiserat sig på behandling av åderbråck, fast är det pandemi så är det. Och kliniken är inte ensam. Nyligen började en rad aktörer erbjuda antikroppstester, däribland statliga Apoteket.

Jag tar en drop-in. Det är några personer i kö. In töltar en mor med sin tonårsdotter. De verkar känna personalen och kliver före oss andra. Eller har de bokat tid, vad vet jag.

Mamman är på gott humör, säger till sin dotter: ”Fotar du mig när jag gör det, så jag kan lägga ut sen?”

Det blir min tur. En sköterska tar in mig på sitt rum. Sticker mig i långfingret, och ber mig att vänta i en kvart. Förklarar att tillförlitligheten ligger mellan cirka 90 och 99 procent. Alltså inte 99 procent, som det stod på skylten.

Jag passar på att fråga: ”Enligt vem ligger tillförlitligheten på mellan 90 och 99 procent?”

Sköterskan skrattar till: ”Jag vet faktiskt inte.”

Efter en kvart får jag svaret: Mitt test har påvisat antikroppar mot covid-19.

Jag betalar och får ett papper som intygar resultatet. Men vad betyder det? Att jag med 90 till 99 procents säkerhet kan krama kungaparet? Slipper jag hålla avstånd på bussen?

Får jag vara den enda åskådaren när allsvenskan drar igång och Malmö FF tar emot Mjällby AIF? Funkar intyget vid danska och tyska gränsen så att jag kan köpa fulöl igen? Frågorna är fler än svaren.

Tidigare visste jag vad som gällde. Håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid symtom. Tråkigt, men enkelt. Nu: Vågar jag leva livet med en till tio procents risk för att utsätta andra?

Självfallet inte.

Däremot är jag 799 kronor fattigare och noll procent klokare.

 

LÄS MER: Patrik Lundberg: De som städat andras hem mår sällan som Giesecke 

LÄS MER: Så blev testerna vårens stora stridsfråga 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: ”Fullt bråk överallt” 

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON