Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Snart blir vi flockimmuna mot nya Palmespår

Sven Anér, en av många som enträget sökt svaret på frågan: Vem mördade Olof Palme?Foto: PRIVAT
Mars 1986. Sörjande människor lägger blommar på mordplatsen vid hörnet Sveavägen-Tunnelgatan.Foto: LEIF R JANSSON TT / / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds sent på kvällen den 28 februari 1986.Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES

Jag tänkte på Sven Anér.

Ni som vet vad jag menar, ni vet och ni andra ska få veta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var den där februariveckan när världen som stått still i 34 år började rotera kring sin egen axel. Palmemordets chefsåklagare Krister Petersson medverkade i SVT:s ”Veckans brott”.

Han sa: Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det.

Programledaren Camilla Kvartoft fick ett straight flush-leende. Krister Petersson berättade vidare att hans målsättning var att bli färdig under första halvåret 2020. Vilket betyder att vi snart är där, rimligen inom några veckor, max 50 dagar.

Det var då jag kom att tänka på Sven Anér. Den forne journalisten drev nyhetsbladet Palme-nytt och skrev dryga dussinet böcker om mordet. Trots att han även intresserade sig för Estoniakatastrofen var han mordgåtan trogen fram till sin dödsdag för två år sedan. Nu skulle han missa utredningens förmodade grand final.

Jag tänkte på alla andra. På mig själv rentav. Jag fyllde tre år samma helg som mordet inträffade och har vuxit upp med det, följt alla nyheter och teorier. Ett stickspår ledde till en livslång besatthet av Ebbe Carlsson-affären, huvudspåret ledde till att jag tog tåget till Stockholm för att klocka mig själv uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan.

Vissa spanare är så unga att deras föräldrar knappt var könsmogna när mordet inträffade.

Ändå är jag en flugviktare i sammanhanget. En nära vän blev förhäxad redan i halvspäd ålder. Som tio-, elvaåring upprättade han korrespondens med de stora Palmespanarna, inklusive Sven Anér, vilka i sin tur trodde att de brevväxlade med en vuxen karl.

När han långt senare blev journalist på en riksredaktion jublade brevvännerna; vi har en man på insidan. Inför min väns frus 30-årsdag for vi genom landet för göra en hyllningsfilm till henne. Det slutade som vanligt: Filmens alla trådar knöts kring Palmemordet.

Det finns fler. Många fler. Mordtråden på Flashback har 130 000 inlägg och närmare 14 miljoner visningar. Den största gruppen på Facebook har 5 900 medlemmar, och genererar dagligen nya diskussioner. I gruppen samsas allt från veteraner av Sven Anérs kaliber till A-kändisar till murvlar som letar scoop.

Några av medlemmarna säger sig ha varit i närheten av Sveavägen den 28 februari 1986, ett par stycken har bevisligen vittnat i utredningen. Medan vissa spanare är så unga att deras föräldrar knappt var könsmogna när mordet inträffade.

Medlemmarna delar med av sig av tidningsartiklar, videofilmer, egna montage, teorier, spår. Gruppen diskuterar varje uttalande av chefsåklagare Krister Petersson grundligt, letar öppningar i minsta ansiktsuttryck.

Visst finns det rättshaverister och provokatörer, men de brukar allt som oftast hållas kort. Merparten av medlemmarna verkar drivas av en uppriktig törst efter mer kunskap.

Och inte minst: Belöningen på 50 miljoner kronor till den som kommer med avgörande tips om mordet.

Snart, vilken dag som helst, är det över.

Vad händer då? Sven Anér kanske ler från sin himmel, men vad ska vi andra göra? Alla kommer inte att köpa Krister Peterssons lösning, det ligger i sakens natur. Men om bevisningen är vattentät, då är det nog över.

Drömmar blir förverkligade och krossade, vi blir flockimmuna mot nya spår, och klotet snurrar vidare.

 

LÄS MER: Stig Engströms okända brev om Palmemordet 

LÄS MER: Skandiamannens släkt DNA-testad av polisen 

LÄS MER: Direktör och vapensamlare granskas av Palmegruppen