Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Sexuella trakasserier på jobbet är livsfarliga

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Stressforskningsinstitutet vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet har nyligen publicerat en studie i tidskriften British Medical Journal.

Det låter inte som något folk kastar sig över.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så har det inte heller blivit, och det är lite synd.

Under ledning av docent Linda Magnusson Hanson har en grupp forskare låtit 80 000 svenskar i arbetsför ålder delta i en enkätundersökning. Mellan åren 1995 och 2013 fick personerna svara på huruvida de utsatts för sexuella trakasserier på jobbet. De 80 000 följdes i genomsnitt 13 år i nationella register.

Tidigare studier om sexuella trakasserier på jobbet har visat att utsatta personer haft en ökad risk för psykisk ohälsa: stress, depression och ångest, symptom som i förlängningen kan leda till sjukskrivning.

Den här studien, som alltså nyligen har publicerats i tungviktaren British Medical Journal, pekar på ett än allvarligare mönster.

Sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord.

De som hade utsatts löpte en fördubblad risk för suicid, och 50 procents högre risk för självmordsförsök, än andra.

Två andra studier, en i Taiwan och en i USA, har vittnat om liknande mönster, men dessa studier fokuserar enbart på anställda inom militären. Den svenska forskningen undersöker arbetslivet i stort.

”Arbetsrelaterade sexuella trakasserier kan vara en viktig riskfaktor för självmord och självmordsförsök”, sa Linda Magnusson Hanson i ett pressmeddelande i samband med att studien publicerades.

Hon utvecklade sitt resonemang för Unionens medlemstidning Kollega.

”Det var inte helt överraskande att det går att se ett samband mellan sexuella trakasserier och självmord. Man vet ju att sexuella övergrepp, speciellt sådana som skett i barndomen, kan vara traumatiserande. Däremot var det överraskande att sambandet var så tydligt”, sa Linda Magnusson Hansson.

Bortom de kända män som blev anklagade fanns det offer överallt.

Tankarna går onekligen till (den andra) metoo-kampanjen som briserade för snart tre år sedan. I dagens samhällsdebatt talar vi gärna om vad som gick fel. Det är inte orimligt, eftersom mycket gick fel. Den yttersta konsekvensen var Aftonbladets publicering om Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson, en människa som kom att ta sitt liv.

Men bortom de kända män som blev anklagade fanns det offer överallt. Hösten 2017 riktades ljuset främst mot misstänkta förövare och offer som verkade i offentligheten. Färre intresserade sig för de arbetsmiljöproblem som tusentals kvinnor vittnade om i branscher som restaurang, bygg och vård.

Därför var det knappast förvånande att den första metoo-kampanjen inte fick någon internationell spridning. Det var 2006, och amerikanskan Tarana Burke riktade sig till flickor och unga kvinnor i fattiga områden.

Pikant nog visar Stressforskningsinstitutets studie att yngre kvinnor med låglönearbeten, födda utanför Europa, i högre utsträckning råkar illa ut.

Då som nu utgör de månens baksida, den del av samhället som många säger sig tala för men som färre faktiskt talade om när sexuella trakasserier hamnade i blixtbelysning.

För övrigt visar studien att både kvinnor och män är drabbade.

Om exakt en månad är det tre år sedan skådespelerskan Alyssa Milano skrev tweeten som utlöste (den andra) metoo-kampanjen.

Då kommer folk återigen diskutera flertalet aspekter.

Frågan är om folk återigen glömmer denna.