Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Reinfeldts största misstag – posera med dammsugaren

Fredrik Reinfeldt – en ordningens man.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Pippi Långstrump – en slarvmaja.Foto: JACOB FORSELL

Linda Skugge är varken Moses eller Matteus, men hon har skrivit en ny bibel.

Självhjälpsboken ”Ordentliga människor” är något så ovanligt som en kärleksförklaring till folk som gillar ordning och reda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag förstår att minst halva befolkningen ryggar tillbaka av den sammanfattningen, och det följer en logik: den ordentlige är inte gjord för dessa dagar.

I boken skyller Linda Skugge på Pippi Långstrump. Alla älskar ju när Pippi slänger upp sina gubbskor på bordet. När hon kastar tre ägg i luften varpå ett landar i hennes huvud och gulan rinner ner i ansiktet. När hon vräker ut allt vatten på köksgolvet.

Alla vill vara en Pippi. Ingen vill vara Annika, prydheten själv.

Det vore inga problem om folk förstod att Pippi är ett barn och att böckerna och filmerna är skrivna för sådana. Nu är det kanske inte så: Linda Skugge menar att Pippis livsstil har bildat norm för hur människor ska vara.

(Detta förklarar också varför ingen vill vara folkpartist, men det är en annan historia.)

Nyckeln till en god städning, menade statsministern, är god planering.

Ett talande exempel: Fredrik Reinfeldt gjorde många misstag som statsminister, men få av dem väckte en sådan aversion som när han i december 2008 släppte Aftonbladet över tröskeln.

I ett personporträtt med rubriken ”Städning är en konstart” poserade Reinfeldt med sin dammsugare i ett mycket prydligt vardagsrum. Nyckeln till en god städning, menade statsministern, är god planering. Och byxor med många fickor.

Han sa: ”Jag blir glad av att diska och städa.”

Det var där någonstans jag började gilla Fredrik Reinfeldt, medan stora delar av befolkningen fick krupp. Inte kan vi ha en sån fubbick till ledare.

Jag minns reaktionerna och att de inte förvånade mig. I likhet med Linda Skugge är jag någorlunda ordentlig och har därmed ofta känt mig som ett ufo. Inga filmer eller böcker handlar om ordningsamma karaktärer, såvida de inte ”släpper loss” och först därefter blir populära.

Men sättet mänskligheten porträtterar oss: nidbilder nästan, preppers och autister.

Jag minns alla gånger jag har kommit en kvart för tidigt och fått gå skamrundor runt kvarteret för att inte framstå som en seriemördare som kommer före utsatt tid. Alla gånger jag har anlänt på klockslaget och därefter fått vänta.

”Blir lite sen.”

Vilket så klart inte är ett brott eller något att klandra. Det är heller inte fel att ha det lite Tjernobyl hemma – hej småbarnsföräldrar! – eller att slarva bort sina nycklar och passerkort.

Jag har å min sida inte lidit särskilt mycket av att vänta på andra, att låna ut schampo efter träningar, att akut kunna bistå med pappersnäsdukar handsprit läppbalsam telefonladdare tuggummin kontanter utifall att.

Men sättet mänskligheten porträtterar oss: nidbilder nästan, preppers och autister.

Därför är det bara logiskt att världens samlade Pippis gärna förväxlar den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B. Peterson med en man som heter Adolf.

I Petersons bok ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” har karln mage att uppmana sina läsare att bädda sängen, betala räkningarna och ta tag i sitt liv; han är Prussiluskan i rummet.

Ordentliga människor retar ihjäl folk. För att vi tror att vi är perfekta, vilket vi självfallet inte tror och vilket självfallet inte stämmer.

Linda Skugges lilla bibel kommer nog tyvärr inte att förändra någonting, eftersom läsekretsen främst lär bestå av redan frälsta. Men hädanefter ska jag inte vända andra kinden till, utan säga som Skugge skriver:

”Jag tänker aldrig mer kompromissa om min prydlighet.”