Patrik Lundberg

Pandemin sätter vår självbild på prov

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Vi är butikshyllorna som ekar tomma, skriver Patrik Lundberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Under förra decenniet ville alla teoretisera svenskheten. Nu är det uppkörning, skriver Patrik Lundberg.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under förra decenniet ville alla teoretisera svenskheten.

Nu är det uppkörning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De sa det visserligen på lite olika sätt: Att vi skakar hand. Att vi är strävsamma. Att vi tar varandras oro på allvar. Att vi har gemensamma normer och värderingar.

Få lagar och regler blev verklighet. Diskussionen handlade snarare om identitet, estetik nästan. Ett sätt att prata eller föra sig; hur vi bör förhålla oss till varandra.

Vissa utfall var underligare än andra, men en sak var makthavarna eniga om även om de inte ville erkänna det: I Sverige hjälps vi åt.

Kanske är det den vackraste resten av folkhemmet: Samhällskontraktet som säger att vi tar hand om varandra och offrar tårtbitar av våra jag för att alla ska få det bättre.

Solidaritet, om ni så vill.

Hur vi tacklar den pågående pandemin handlar givetvis om hur regeringen agerar och vad Folkhälsomyndigheten förordar. Men det finns andra än dom, det finns vi.

Vi är handspriten som har tagit slut och som numera bara går att köpa till rövarpris på Blocket.

Vi är pappan som i söndags fikade med sin lille son på ett kafé i centrala Stockholm. Sonen hostade och hostade, dropparna yrde genom luften medan pappan satt och skrollade på mobiltelefonen. Att människoliv stod på spel verkade inte föresväva honom. Han påkallade sin konstitutionella rätt att dricka sitt söndagskaffe på lokal och hade väl inte avstått ens om sonen hostat upp en flock fladdermöss.

Vi är handspriten som har tagit slut och som numera bara går att köpa till rövarpris på Blocket. Vi är butikshyllorna som ekar tomma, köerna till 1177. Vi är de illa dolda fördomarna mot asiater, missunnsamheten mot sportlovsfirarna i norra Italien, skadeglädjen gentemot det där tåget med DN-prenumeranter som fastnade i Venedig.

Vi är också Johan Andersson, Ikeas logistikchef i Kållered. Han som fyllde sin bil med 50 000 ansiktsmasker, körde och skänkte dem till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi är frilansjournalisten Anna Gullberg som startade Facebookgruppen ”Handlingshjälpen” där tusentals människor erbjuder sig att handla mat till äldre personer som inte vågar sig ut. Vi är alla liknande initiativ.

Vi är sjukvårdspersonalen.

Vi är vanligt folk som med sunt förnuft tvättar händerna, nyser i armvecket och sätter oss själva i corontän om vi känner oss sjuka; det är inte hur man har det, det är hur man tar det.

Summan av våra handlingar avgör hur det här ska sluta.

I dagarna har världsmedierna riktat sina blickar mot Sydkorea, ett land som har plattat till kurvan av insjuknade. Den staten vidtog hårdare åtgärder än vad Sverige hittills har gjort, men lika mycket handlar kurvan om koreanernas lynne: De gick i takt eftersom de drivs av konfucianismen, en tanketradition som delvis påminner om jantelagen. De underordnade sig kollektivet och tog hänsyn; herr Kims fikastund var inte viktigare än alla andras hälsa.

Den avvägningen blir också vår, oavsett om skolor och gränser är öppna eller stängda. Oavsett om en folksamling får bestå av 500, 50 eller fem personer. Summan av våra handlingar avgör hur det här ska sluta.

Och alla teorier om vilka vi är testas nu i praktiken. Det är vår uppkörning, i vilken vår självbild sätts på prov.

Svenskheten: Finns den än, med lite solidaritet?

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över