Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Lundgren dök upp igen – som ledare för rövargäng

Toppkandidaten talar ut om avslöjandet som skakade EU-valrörelsen.
Peter Lundgren (SD), ny vice ordförande i partigruppen ECR.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under midsommarveckan kom äntligen ett livstecken från Peter Lundgren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Eller rättare sagt från justitiekansler Mari Heidenborg. För SVT förklarade hon att den sverigedemokratiske europaparlamentarikerns förtalsanmälan mot tidigare parhästen Kristina Winberg inte skulle leda till åtal.

”Det blev dumt där i slutet av kvällen”. Skandalen behöver ingen sammanfattning, eftersom alla redan vet. Parallellt med Lars Adaktussons voteringar i abortfrågan var det valrörelsens epicentrum. Färre talar om vad som händer nu, i den här framtiden vi alla uppmanades att rösta om.

Demokratin går att likna vid en olympiad: Åren mellan de olympiska spelen. Det är den perioden – hur deltagarna presterar i vardagslunken – som avgör hur det går i spelen.

Gällande idrott, och inrikespolitik för den delen, går det alldeles utmärkt att följa och engagera sig i det dagliga arbetet. Lägger Charlotte Kalla eller Nyamko Sabuni en fis på tvären tar det bara sekunder innan diskussionen är igång.

Långsammare går det med apostlahästarna från Bryssel. Samma dag som nyhetsfabrikerna kablade ut nyheten om den nedlagda förtalsanmälan blev Peter Lundgren utsedd till vice ordförande i partigruppen ECR.

Det är en samling EU-skeptiker med Lag och rättvisa i spetsen. Det polska regeringspartiet har fler mandat än hela Sverige och är känt för abortmotstånd, förakt mot hbtq-personer, politiskt tillsatta domare och massuppsägningar av regimkritiska public service-journalister.

Nyheten att Peter ”Nalle” Lundgren blir näst högsta höns i detta rövargäng gick att läsa i en bisats i en TT-notis

Inklusive den lilla detaljen att man har kriminaliserat åsikten att ”den polska staten är ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av tyska Tredje riket”.

ECR får nu även sällskap av spanjorerna i Vox; partiet som älskar tjurfäktning, hatar samkönade äktenskap och har företrädare som hyllar fascistdiktatorn Franco.

Nyheten att Peter ”Nalle” Lundgren blir näst högsta höns i detta rövargäng gick att läsa i en bisats i en TT-notis, samt på en alternativsajt som ägs av Sverigedemokraterna själva. På sociala medier var det få som uppmärksammade saken.

Det kunde så klart ha varit värre. För ett par veckor sedan fick ECR ett nytt, radikalt syskon i form av partigruppen Identitet och demokrati.

Franska Marine Le Pen och italienske Matteo Salvini förenas numera inte bara i sin förkärlek till Vladimir Putin. De har samlat Europas högerextrema fubbickar, plus Dansk Folkeparti och Sannfinländarna, i en grupp som blir parlamentets femte största.

Till och med Lundgren och SD varnar för dem.

Därför är det inte så underligt att Lars Adaktusson ostört kunde rösta emot aborträtten

Men här på hemmaplan är det stiltje i frågan. I vanlig ordning lägger varken medier eller allmänhet någon större energi på vad som händer i Bryssel. Detta trots att mer än var tredje ny svensk lag har sin grund i ett EU-beslut, vilket duktigt påpekades inför valet men som mellan valen spelar mindre roll.

För en vecka sedan rankade till exempel EU-kommissionen Sverige som Europas mest innovativa land. Någon som hört talas om detta? Möjligen den som läser EU-spalten i Lysekilsposten (!) eller de finska medier som med stolthet rapporterade att Finland kom tvåa.

Därför är det inte så underligt att Lars Adaktusson ostört kunde rösta emot aborträtten eller att få brydde sig om Peter Lundgrens förehavanden förrän han tafsade på en partikollega.

Så hur ska det gå för Sverige den här mandatperioden?

Om fem år vet vi, när framtiden är bakom oss.