Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrik Lundberg

Långsamt förlorar männen makt – nu även om fotboll

Astrit Ajdarevic, mittfältare i Djurgården. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Svenska landslaget. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När patriarkatet faller stretar förlorarna emot, och det vore väl underligt om fotbollen inte fungerade enligt samma princip.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan vara under ett VM: att Astrit Ajdarevic, mittfältare i Djurgården, slår på Norge-Nigeria och får en idé: tänk om de blivande världsmästarna fick möta herrarnas guldmedaljörer.

Han impulstwittrar och på några minuter handlar sportsajternas artiklar mer om honom än om det mästerskap som faktiskt utspelar sig.

Dagen efter förklarar Ajdarevic att han menade väl, att en sådan match hade kunnat hajpa damfotbollen ytterligare.

Han talar antagligen sanning.

Han förstår nog bara inte att det handlar om makt.

Och makt fungerar som allt annat: ska fler än en äta kakan måste den delas. Det är, enligt Svenska Akademiens ordlista ”position och möjlighet att bestämma”. Hur det fungerar i praktiken kan tumultet kring ordlistans skapare ganska väl förklara.

Det är plus och minus: La Gazetta dello Sport har en förstasida per dag och i går pryddes den av det italienska landslaget, efter skrällsegern mot Australien.

”Un’ Italia da amare”, ett Italien att älska, stod det i tidningen som sällan låter damfotbollsspelare stå i centrum. När de nu tar ett steg framåt tar de samtidigt någon annans plats på förstasidan.

I skolan, där tydligare meritokrati råder, spelar fysiska förutsättningar mindre roll. I nästan alla Sveriges kommuner har flickor bättre betyg än pojkar. Det gäller på glesbygden och i storstäderna, i friskolor och kommunala skolor, i förorter och innerstäder.

Invandrarbarn – de där som vissa säger är omöjliga att integrera – har lägre meritvärde än etniskt svenska barn. Men på könsnivå har flickor med invandrarbakgrund högre betyg än pojkar med svensk bakgrund.

På universitetsnivå dominerar kvinnor sedan länge: de utgör i dag två tredjedelar av alla som söker till högre studier. I Lunds universitets studenttidning Lundagårds senaste nummer står det att kvinnor är i majoritet vad gäller ordförandeposterna i både kårer och nationer.

Att de fortfarande är underrepresenterade på professorsnivå handlar nog mest om vem som har position och möjlighet att tillsätta tjänsterna.

Och att män generellt tjänar mer än kvinnor handlar om vem som sätter lönerna; vem som sitter i styrelsen; vem som bestämmer över sponsringen; vem som har makt över staten och kapitalet.

Inte är det Astrit Ajdarevic, men kanske någon med samma kön som han.

För varje dag som kvinnor äter en större del av kakan får män en mindre del av den.

Vad händer då? Ungefär samma sak som när Kristdemokraterna nyligen rusade i opinionsmätningarna. För ett par år sedan brydde sig få om partiets förehavanden, eftersom KD knappt åt fyra procent av kakan.

När de rusade riktade Socialdemokraterna, maktpartiernas maktparti, udden mot dem och gjorde allt för att trycka ner dem i slutspurten av EU-valrörelsen.

För makthavaren är reaktionen naturlig, kanske till och med omedveten: du tänker inte på dina privilegier förrän du riskerar att förlora dem, och då går du till motangrepp.

Patriarkatet är på väg att falla, riktningen är en framtid där män långsamt förlorar makten över allt som en gång bara var deras: politiken, ekonomin, religionen och nu även fotbollen.

Astrit Ajdarevic och alla andra män som vill jämföra dam- och herrspelare är inte onda, de är rädda.

Så förlåt dem, de vet inte vad de gör.