Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Inget annat folk är så besatt av ungdomen

”I ett rimligt land hade klimatrörelsen inte behövt sätta sitt hopp till Greta Thunberg”, skriver Patrik Lundberg.Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP / TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg är ett barn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det betonar KD:s toppnamn i valet till Europaparlamentet, Sara Skyttedal, som om det har gått någon förbi.

För rättvisans skull, en kontext: I Aftonbladet ifrågasätter hon varför 16-åriga Greta Thunberg framställs som en expert.

Det hade gått att skratta bort.

Om det inte vore för att Sara Skyttedal i grunden har rätt: Inget annat folk älskar ungdomen som vi.

Jag tänker ibland på en nyhet från Sweden Rock Festival i Sölvesborg. För några år sedan ställde Pensionärernas riksorganisation en husvagn på festivalområdet i hopp om att värva medlemmar.

PRO hävdade att många av besökarna var i eller på väg mot organisationens målgrupp. Det var en trivselnyhet och reportern på Sveriges Radio Blekinge hade nog inte räknat med mer heller.

Men ordet spred sig. Reportrar vallfärdade till festivalen för att berätta om denna freakshow: Gamlingar som vill gå på festival.

Jag kan inte minnas när en sådan sak gav upphov till så många hånskratt.

Däremot minns jag när Sara Skyttedals ungdomsförbund blev tungan på vågen när KD:s riksting körde över partiledningen, röstade ner Decemberöverenskommelsen och förändrade Sveriges politiska landskap.

Jag minns också när folk i min ålder blev politiker. Gustav Fridolin var elva när han gick med i Grön Ungdom, han kom in i riksdagen som 19-åring och tog över partiet två veckor efter att han fyllt 28. Snart avgår han, lagom till sin 36-årsdag.

Centerns Annie Lööf blev likt Fridolin partiledare som 28-åring. Och näringsminister. Ebba Busch Thor var lika ung när hon tog över Kristdemokraterna.

Jimmie Åkesson gick på högstadiet när han engagerade sig i SDU, därefter tog det bara tio år innan han tog över moderpartiet. Snart fyller han 40 och få bedömare räknar med att han sitter kvar mycket längre.

Inom statsbärande partier som Socialdemokraterna och Moderaterna ser det inte likadant ut. Samtidigt är det närmast omöjligt att nå partitoppen om man inte har broilat runt i SSU respektive MUF sedan tonåren.

I Sveriges riksdag sitter blott en person som är född på 1930-talet, Liberalernas Barbro Westerholm. Därutöver sitter tre stycken 1940-talister. I det stundande valet till Europaparlamentet är den svenska snittkandidaten endast 43,5 år.

Samhället ser så klart inte ut så här. Befolkningen blir äldre, vilket är ett demografiskt problem, men färre talar om att erfarenheten rimligen borde öka.

I ett rimligt land hade klimatrörelsen inte behövt sätta sitt hopp till Greta Thunberg

Detta märks inte.

När jag tänker efter är det perverst, nästan. I medierna blir experter och programledare yngre och yngre.

Jag känner folk i 20-årsåldern som har åldersnoja. De tänker att de aldrig kommer att lyckas eftersom de inte redan har gjort det.

Inte undra på.

Riksmedierna ersätter eftertänksamma silverrävar, inte minst äldre kvinnor, på löpande band. Jag som opererar inifrån vet att avgångarna sällan är på frivillig basis.

Leif GW Persson och Agnes Wold är två undantag. Gissa varför de kan så mycket.

Allt vi vet om universum i dag, allt vi vet om världen, alla sjukdomar vi kan bota är tack vare forskare som i decennier har borrat ner sig i sina ämnen.

Men vem hade brytt sig om PRO hade sittstrejkat?

I ett rimligt land hade klimatrörelsen inte behövt sätta sitt hopp till Greta Thunberg.

Fast med broilers vid makten och en befolkning besatt av ungdomen finns det ingen annan utväg.

LÄS MER: Europas högsta politiker är rädda för en vegokorv

LÄS MER: Arbetarkvinnorna bör jobba in i döden, enligt Reinfeldt