Klockan är lunch. På mikrobloggen Twitter förkunnar Lars Beckman (M): ”Bye bye Hemköp.”
Två timmar senare har han avhandlat världsläget med Donald Trumps covid-19, bensinskatten, Black Lives Matter och Annie Lööf. Han har dessutom hunnit in till Estraden i Gävle och vigt ett brudpar.
Mikrobloggen puttrar på. Beckman engagerar sig ytterligare i Trumps hälsotillstånd, samt gängkriminalitet och favoritämnet public service. Karln verkar ha glömt att han är mitt uppe i en bojkott.
På söndagsmorgonen blir Lars Beckman påmind. Det är hans digitala parhäst Jan Ericson (M) som delar originalkvittret och tillägger: ”Ja där fick Ica en konkurrent mindre. Nu blir det ingen mer handling på #hemköp.”
Beckman får vittring och delar med sig av lite medhåll, blandat med uppgifter om miljöpartistiska inslag i dagligvaruhandeln. Den självutnämnde politiske influeraren Jan Ericson är mer defensiv, men tar sitt uppdrag som folkets företrädare på allvar och svarar sina kritiker i tråden.
Vad som har hänt? Hemköp ska lansera ett nytt bonusprogram. Saken som får topplocket att ryka är att kunderna får fördelar när de köper frukt och grönt.
– Vi kommer premiera det vi kallar ”goda handlingar” (…) säger företagets vd Simone Margulies i en intervju med Svenska Dagbladet.
Hemköp säger sig vilja knuffa sina kunder i en vegetarisk riktning, vilket i förlängningen gynnar klimatet. Margulies vill inte tala i termer av ”onda handlingar”, men menar att inköp av rött kött inte kan kategoriseras som gott.
Det kallas grönmålning: företag vill dra nytta av det växande intresset för klimatfrågor, och gör så genom att signalera godhet.
Matkedjan är inte ensam. Väskföretaget Sandqvist gör för tillfället reklam för en ny ryggsäck. Den beskrivs som ”den ultimata veganska träningsväskan”. Att ryggsäckens polyester inte härstammar från polyesterdjuret spelar mindre roll. Det gröna ska fram, ungefär som att poängtera att en potatis är vegetarisk.
Det kallas grönmålning: Företag vill dra nytta av det växande intresset för klimatfrågor, och gör så genom att signalera godhet. Om träningsväskan är vegansk tror sig kunden bidra i klimatkampen.
Bortom klimatfrågan gillar modeföretag att dra nytta av kvinnorörelsens framfart. H&M-koncernens märken säljer tröjor med feministiska tryck, samtidigt som kläderna tillverkas av kvinnor i u-länder som tjänar några ynka kronor i timmen.
Och när kvinnor inte längre vill fixa sig för sina mäns skull, ändrar skönhetsföretagen sin marknadsföring så att kvinnor ska göra det för sin egen skull – en vaxad mus kan rentav betraktas som en feministisk handling.
Få tvivlar nog på Hemköps snälla intentioner. Självfallet vill matkedjan bidra till en hållbar utveckling. Samtidigt:
– Om vi slutar sälja kött så riskerar vi att tappa kunden, säger Simone Margulies.
Det blir måndag. Jan Ericson mikrobloggar vidare, fast i andra frågor. Lars Beckman lägger däremot stolt upp en bild från köttdisken på sitt lokala Ica, lyckligt ovetande om att företaget för tillfället driver en kampanj med extrapris på klimatsmarta matkassar.
Ungefär samtidigt får Hemköps kunder ett sms med info om de nya, goda handlingarna. ”Dubbla poäng på det gröna”, står det. I praktiken betyder det att kunderna snabbare kan samla ihop till en bonuscheck på 15 kronor.
För att nå sin bonus behöver man numera bara köpa 125 stycken icke-ekologiska gurkor från Spanien.