Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Hade du släppt in Hédi Fried i Sverige 2019, Stefan?

Vad hade du gjort, Stefan, om en ung människa hade kommit hit och sökt asyl? frågar Patrik Lundberg.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förintelseöverlevanden Hédi Fried.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven komponerade sitt Facebookinlägg som en landsfader nästan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Historiens dom kommer bli hård”, skrev statsministern till moderatledaren Ulf Kristersson.

Ja, Kristersson hade brutit sitt löfte till Förintelseöverlevanden Hédi Fried: att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna.

Alla visste att det var i görningen, det var bara en tidsfråga, är ett löfte ens värt något?

Vi kanske ska fråga Stefan, som också skrev: ”Jag har mött Hédi flera gånger och hon har min största respekt.”

Vad hade du gjort om en Hédi Fried hade kommit i vår tid? En ung människa på flykt.

Vad hade du gjort, Stefan, om en ung människa hade kommit hit och sökt asyl?

Ingenting bör jämföras med Förintelsen, men frågan har relevans eftersom över 70 miljoner människor är på flykt från krig, konflikt och förföljelse. Enligt UNHCR är det fler än någonsin, och ganska lite tyder på att de kommer bli färre.

Vad hade du gjort, Stefan, om en ung människa hade kommit hit och sökt asyl? Du hade väl aldrig beslutat att hennes uppehållstillstånd, om hon fick något, skulle vara tillfälligt i stället för permanent. Inte heller hade du väl verkat för att försvåra hennes möjligheter att återförenas med familjen. 

Hade den unga flyktingen varit tvungen att göra en medicinsk åldersbedömning? Ta röntgenbilder på visdomständerna. Lägga sig under magnetkameran och skanna knäleden. Därefter låta tandläkare och röntgenläkare estimera åldern.

Skulle din justitieminister säga att ”bevisbördan ligger på den som söker”? Skulle det fortsätta trots att Svenska Dagbladet i flera grävande reportage hade avslöjat att de medicinska åldersbedömningarna inte var rättssäkra? Trots att din regering efter granskningarna hade tvingats tillsätta en oberoende utredning.

Du skrev att Ulf Kristerssons brutna löfte var så ”bottenlöst omoraliskt” att du saknade ord. Ulf svarade att du borde städa bort antisemitismen i din egen rörelse. Han syftade på skandalerna inom SSU i Malmö. Ett lamt sätt att rikta fokus från sitt eget agerande, måhända, men ändå: Hur kunde det ske, Stefan?

Om det vore i dag, om några överlevare hade tagit sig hit, vilka signaler hade de fått av din politik?

Och det finns folkmord även i närtid. Har du läst Negra Efendic? Hon som i Svenska Dagbladet avslöjade skandalen med din regerings åldersbedömningar. Hennes självbiografi heter ”Jag var precis som du”, bara titeln säger oss mycket om synen på människovärdet då kontra nu.

Boken handlar om Bosnienkriget och de bosniaker som blev mördade, slängda i massgravar. Om det vore i dag, om några överlevare hade tagit sig hit, vilka signaler hade de fått av din politik?

Hade fokus legat på att de skulle komma ur bidragsberoende så fort som möjligt, helst i går? Att med ihjälslagna barn, syskon och föräldrar kvar på näthinnan plugga svenska frenetiskt för att klara det språktest du snart ska införa.

Skolbänken från dag ett. Även om de såg sina älskade i en massgrav förra veckan.

Hade de ens kommit så långt eller hade de blivit stoppade av gränspolisen i Hyllie? Få svenskar hävdar att vi klarar att hjälpa fler flyktingar än vad vi gör i dag, men vi är inte heller statsministrar.

Du är det.

Så vad hade du gjort om en Hédi Fried eller en Negra Efendic hade kommit i vår tid? En ung människa på flykt.

För fyra år sedan, när du stod på Medborgarplatsen i Stockholm flankerad av organisationen Refugees Welcome, hade vi inte ens behövt fråga.

Du sa: ”Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor.”

Det lät nästan som ett löfte.