Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Finland har fått sin alldeles egna, ökända kulturprofil

Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, anländer till Stockholms tingsrätt den 14 november 2018.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
I torsdags häktades Finlands kulturprofil, och likheterna är slående.Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Finland och Sverige är olika länder, men vissa saker frodas överallt.

Nyligen fick våra grannar sin alldeles egna, ökända kulturprofil.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det hände i torsdags, exakt två år efter att DN publicerade Matilda Gustavssons avslöjande om Jean-Claude Arnault: Helsingfors tingsrätt häktade en välkänd finsk kulturprofil, misstänkt för grov människohandel.

Mannen verkar som kulturråd och är känd för sitt värv som kulturell mångsysslare, bland annat som författare och teaterregissör. Enligt sin advokat nekar mannen till anklagelserna, samtidigt som häktningen skedde på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

I ett års tid hade Helsingin Sanomat granskat mannen och i dagarna publicerade tidningen vittnesmål från 18 flickor och unga kvinnor. Mannen ska ha tagit dem till sin stora villa i sydvästra Finland och där manipulerade och kontrollerade han dem, gjorde närmanden.

Enligt granskningen skedde övergreppen systematiskt.

Samtidigt ska denna kulturprofil ha mottagit hundratusentals euro i stipendier och bidrag. Sitt uppdrag som kulturråd fick han av den dåvarande presidenten Tarja Halonen och han ska ha haft goda relationer med flera socialdemokratiska makthavare.

Enligt granskningen skedde övergreppen systematiskt: Han knöt till sig sina offer genom att söka efter flickor till sin teater. Sedan bjöd han hem dem till sin villa där han erbjöd logi och fickpengar. Till sin hjälp hade mannen en kvinna, som sitter häktad på samma grunder.

Alla fall är unika, men likheterna med den svenska kulturprofilen är slående. I torsdags, samtidigt som Finlands kulturprofil blev häktad, släpptes ”Klubben” av Matilda Gustavsson.

”Klubben” är ett mästerligt litterärt reportage: Boken fördjupar berättelsen om Jean-Claude Arnaults övergrepp och maktmissbruk, vilket i förlängningen försatte Svenska Akademien i kris och Arnault bakom lås och bom.

Och inte bara det. ”Klubben” är en berättelse om en omgivning som visste, men som blundade. Redan 1997 kunde Expressens Niklas Svensson avslöja hur Arnault bedrev ”sexterror i kultureliten”. Trots att en av de utsatta kvinnorna skrev brev till flera kulturinstitutioner, bland annat till Svenska Akademien, fick hon inget gehör.

Både Arnault och den finska kulturprofilen hade nästlat sig in och klättrat i sina respektive etablissemang.

Akademien och staten fortsatte ösa pengar över Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum. År 2015 mottog han Nordstjärneorden av dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Både Arnault och den finska kulturprofilen hade nästlat sig in och klättrat i sina respektive etablissemang. Den förra via social begåvning, den senare via kritikerrosade verk. Till slut var de så självklara att ingen längre ifrågasatte dem.

De som följde me too-hösten 2017 i jakt på mer än bara skvaller och blod vet också att det här inte är unikt för medie- och kultureliten. Vi får aldrig glömma det.

I alla delar av samhället framkom berättelser om män som utnyttjade kvinnor, barn och andra män. Det hade skett i kulturföreningar ute i landet, i idrottsföreningar, på arbetsplatser och till och med inom skola, vård och omsorg.

Många förövare besatt en sådan makt att ingen i praktiken kunde stoppa dem, flera av dem var hyllade, ovärderliga och omtyckta.

En scen i ”Klubben” gestaltar det, nästan för bra. När en tidigare assistent på Forum slog larm till en myndighet fick hon inget gehör, bara en förvånad reaktion från en kvinnlig chef:

”Menar du vår Jean-Claude?”