Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrik Lundberg

Europas högsta politiker är rädda för en vegokorv

Vegetarisk korv kommer inte längre att få kallas korv. Foto: Joaquin Vila

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kött är inte alltid mord, men snart ska det bli ändring på det.

Nyligen röstade Europaparlamentets jordbruksutskott igenom ett förslag om att förbjuda vissa benämningar av vegetariska produkter. Som vegokorv och vegoburgare. Jag tänker att käk som tångkaviar och sojafärs också ligger i farozonen. För att inte tala om den malmöitiska specialiteten vegansk kyckling.

Upplysningslandet Frankrike har redan infört en liknande lag. Konsumenterna får inte vilseledas, menade politikerna när de klubbade att ord som leder tankarna till animalisk föda måste innehålla sådan. Den som bryter mot det franska förbudet riskerar böter på över tre miljoner kronor, rapporterade SVT Nyheter när beslutet togs i fjol.

En god vän som var mån om att äta filébuffé så ofta som möjligt ringde och skrek: ”Ät kött, pojk!”

Jag tänker på när jag för 15 år sedan blev vegetarian. Det var ungefär som att gå på krogen nykter: Alla frågar en varför man inte dricker och alla vill bjuda på en jamare. Mina kompisar och bekanta kan nog inte representera landets alla köttisar, men de inledde hursomhelst en kampanj. De ville betala mig för att börja äta djur igen. En god vän som var mån om att äta filébuffé så ofta som möjligt ringde och skrek: ”Ät kött, pojk!”

En nyårsafton var jag den enda som kunde konsten att steka lövbiff, och efter många turer mutade mina vänner mig att göra det. Därefter sköljde jag av stekpannan för att fräsa några vegobiffar, men det får man snart inte säga i den här unionen.

Beslutet doftar pikant. Egentligen inte för att klimatforskare säger att vi måste äta mindre kött, det är en sak som säkert går att diskutera. Utan för det faktum att vegetarianer provocerar.
Alla dessa frågor: Är det för klimatet? Har du haft samlag med Thomas Di Leva? Är du rentav en militant djurrättsaktivist?

Nej. Jag vill bara inte. Jag har aldrig sagt till någon att det är fel att äta djur – själv har jag svalt tusentals – jag har inte ens påstått att det är något fel på djurindustrin. Sättet vi förhåller oss till den, möjligen.

I dagarna kom nyheten att Guldfågelns slakteri på Öland hade råkat skålla tio kycklingar levande. Länsstyrelsen i Kalmar reagerade med bestörtning och anmälde Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen. Resterande 25 miljoner kycklingar som företaget slaktar i år, de hamnar nog likväl på länsstyrelsens lunchtallrikar. Kycklingarna ska le, tills vi dödar dem.

Varför är då vegetarianer så farliga? De allra flesta är ju inte rabiata, de vill bara äta sina bönburgare och vara i fred.

Ingen aning. Möjligen av samma anledning som jag avskyr hippies: De visar att en annan värld är möjlig. Och varför vill EU bestämma vad som får heta vad? Djurindustrin, säger kanske någon expert.

Jag hade köpt om EU förbjudit otyg som frukt på pizza, men det här?

Nej, menar den franske europaparlamentarikern Éric Andrieu, som företräder Socialistiska partiet.
”Det handlar om sunt förnuft för konsumenterna”, säger han till The Brussels Times. ”Vi måste använda ordet stek för en riktig stek.”

Jag hade köpt om EU förbjudit otyg som frukt på pizza, men det här?

Får man ens kalla Djursholmseliten i Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” för stekare? Kan Djursholm ens heta Djursholm eller ska området byta till Icke-animalisk holm?

Frågorna är fler än svaren.

Det vore en sak om beslutet hade handlat om köttböndernas fortlevnad, men nu verkar det snarare handla om rädsla inför förnyelse.

Europas högsta politiker är rädda för en vegokorv.

Låt det sjunka in.