Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

En gång om året bryr vi oss om de fattiga

Det händer något särskilt under julen – folk vill hjälpa till. Foto: SHUTTERSTOCK
En gång om året bryr vi oss om de fattiga, skriver Patrik Lundberg. Foto: SHUTTERSTOCK

Vi kanske ska tina upp våra hjärtan i Kungälv. På Evita pizzeria där hemlösa och ensamma får tillbringa julafton och äta gratis.

”Det kommer från hjärtat”, säger ägaren Abdurrahim Altun till Kungälvs-Posten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi hade också kunnat åka till Trollhättan där Athena pizzeria öppnar sina dörrar.

”Jag tänker på de hemlösa och pensionärerna och vill inte att någon ska vara ensam. Jag gillar människor, och att bjuda på mat gör att alla blir glada”, säger ägaren Mehmet Polat.

Förra året bakade personalen 500 pizzor. Enligt ett par medier är det inte bara folk från Trollhättan, utan även personer från Vänersborg och Uddevalla.

Men behövande Uddevallabor måste inte längre åka utanför kommunens gränser. Redan i november gick Jonna Hansson, 19, och hennes familj ut med ett meddelande på nätet:

Vet du någon som har det svårt att få julen att gå ihop med mat. Mina föräldrar öppnar gärna upp sitt hem för dig /er för att fira jul hos oss.

Med ett par snabba internetsökningar hittar vi solskenshistorier överallt: i Skövde har Filip Karlsson, 12, samlat in 78 000 kronor till hemlösa pensionärer, enligt SVT Väst. Det är andra året i rad som han har anordnat en julinsamling, förra året fick han ihop 31 000 kronor.

Giva Sverige uppger att sex av tio svenskar skänker pengar till någon organisation.

På Facebook finns julinsamlingar i var och varannan svensk kommun. Till dem kan folk swisha pengar som oavkortat omvandlas till julklappar till barn i fattiga familjer. Det värmer och gör skillnad, att döma av de reaktioner som framkommit genom åren.

Sedan har vi tunga pjäser som Majblomman, Svenska kyrkan och Frälsningsarmén som sedan urminnes tider har samlat in pengar och gåvor till människor i ekonomisk utsatthet. Enligt statistisk från branschorganisationen för tryggt givande, Giva Sverige, skänkte företag, organisationer och privatpersoner förra året 8,8 miljarder kronor till ideella organisationer. Främst ökade gåvorna från privatpersoner, 107 miljoner mer än under 2017.

Giva Sverige uppger att sex av tio svenskar skänker pengar till någon organisation. Mest pengar inkommer i juletider. Privata initiativ, som ovan nämnda, är ej inräknade.

Då har vi inte ens pratat om Musikhjälpen som under de fem senaste åren, strategiskt arrangerad veckan innan jul, har samlat in sammanlagt en kvarts miljard kronor till välgörande ändamål.

Vissa cyniker hävdar att folk bara skänker för att få känna den självuppfyllande känslan av att snorta några gram godhet.

Det händer något särskilt under julen: sällan hör man att hemlösa inte ska ha stöd, eftersom de ändå lär knarka upp pengarna. Sällan hör man att överlevare av sexuellt våld i krigszoner inte är vårt problem. Sällan hör man att föräldrar i fattiga familjer ska sluta röka och äta tacos innan de har mage att be om hjälp.

Vissa cyniker hävdar att folk bara skänker för att få känna den självuppfyllande känslan av att snorta några gram godhet. Må så vara: den som gåvan hjälper ser nog annorlunda på saken.

Andra tycker att välfärd för alla är politikens ansvar, men när riksdagen inte agerar solidariskt kan åtminstone folket göra det.

Och det gör vi, om julen. Sedan är det vanlig vinter resten av året.

Sex konkreta tips: Så klarar du ekonomin i julhelgen 

Nordnets ekonom Frida Bratt ger sina bästa tips