Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Det har slagit över – allt handlar om invandrarna

Tolv män med kopplingar till en misstänkt högerextrem terrororganisation greps i Tyskland i fredags.Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Tyskland blev det nästan verklighet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra hösten bildade fyra män en högerextrem terrororganisation med målet att ”störta samhällsordningen”.

Enligt tyska medier planerade de attacker mot politiker, asylsökande och muslimer.

Polisen hann före. I fredags greps tolv män i olika delar av landet. Man fann bland annat material för bombtillverkning.

De misstänkta kan så klart ha drömt om detta sedan barnsben. Mer troligt är att terrorgruppen har uppstått ur debattklimatförändringarna. I Tyskland, precis som i resten av Europa, växer partier och rörelser som gör invandrare till syndabockar.

Skrolla i telefonen, gå på en middag. Alla samtal härleds förr eller senare till invandrarna.

Det är en banal sak att påpeka, men den som minns nynazismens framfart i början av 1990-talet vet också att ord och handling hör ihop.

Vi ser det i dag igen: Det går knappt längre att öppna en tidning, sätta på radion eller teven. Skrolla i telefonen, gå på en middag. Alla samtal härleds förr eller senare till invandrarna.

Detta ska sägas: Den som blundar för fenomen som hedersvåld är en del av problemet. I åratal har diverse debattörer relativiserat frågan genom att hävda att brotten är en del av samma struktur som gammal ohederlig hustrumisshandel. Vilket knappast hjälper de drabbade.

Samma sak med ungdomsrånen: Ungdomar rånar andra ungdomar och förnedrar dem å det grövsta. Förövarna tenderar att ha invandrarbakgrund och har i vissa fall aktivt sökt upp etniskt svenska offer. Den som inte vill ta in det kommer inte att kunna lösa problemet.

Men det har slagit över. Precis som i Tyskland och i resten av Europa.

Sättet vi i dag talar om invandrare: Som vore alla likadana; som vore alla förtryckare, våldtäktsmän och rånare.

På nätforumen är det extra tydligt: När ett grovt brott begås tar det sällan mer än någon timme innan den misstänkta förövarens identitet är offentlig. Har han utländsk bakgrund går det närmast ett jubel genom tråden; fördomarna är bekräftade.

Råkar det vara en Svensson blir det kortslutning. Folk söker febrilt efter andra förklaringsmodeller. Förövaren är sinnessjuk. Troligen knarkare. Säkerligen white trash (detta vidriga uttryck). Eller så dör tråden.

Detta beteende är livsfarligt.

Och det som hände i Tyskland har redan hänt här. Anton Lundin Petterssons skolattack i Trollhättan krävde tre dödsoffer. Peter Mangs är dömd för två mord och fyra mordförsök. De två hade samma motiv.

Vi har nått en nivå där självklarheter inte längre är självklara.

Det hade antagligen även de som under år 2016 satte flyktingboenden i brand. Mer än hälften av de 92 anlagda bränderna hade ”okänd gärningsman”, men i dag lyfter många hellre det faktum att de resterande bränderna startades av någon på boendet eller kom till efter en olycka.

I början av 1990-talet, när Lasermannen sköt människor med svart hår, skrev artisten Bosse Parnevik dikten ”Invandrarna”. Den tål att citeras.

En kommer hit för att fly från nöden /En kommer hit för att undgå döden /En kommer hit av terror tvungen / En kom hit för att gifta sig med kungen / Dom är tyskar, iranier, greker, och turkar /Mest är dom snälla, andra är skurkar /En del är ärliga, andra skumma / en del är genier, andra dumma /Mest är dom fredliga, andra vill slåss / med andra ord: Så lika oss! (…)

Diktens andemening är lika banal som den här texten. Men vi har nått en nivå där självklarheter inte längre är självklara. Och där det som nästan blev verklighet i Tyskland kan bli verklighet här, igen.