Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Den som sviker sina bröder är en Quisling

Heteromän lyssnar inte på könsförrädare och på sannolika skäl misstänkta bögar, skriver Patrik Lundberg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: J.J. GUILLEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Män är inte djur, enligt män, däremot hänvisar vi gärna till stenåldern när vi rättfärdigar att vi beter oss som sådana.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi var ute och brottades med predatorer medan damerna satt i grottan med barnen och därför tar vi inte ens ut en tredjedel av föräldraledigheten.

Slagsmålen vi hamnar i. Köttet vi äter medan kvinnor allt oftare blir vegetarianer. Allt är nedärvt.

Det är en bekväm slutledning för den som inte vill förändra sig och sin omgivning: Biologin går inte att bestrida. Sociala konstruktioner är påhitt skapade av kvinnor samt före detta riktiga män som har förätit sig på sojaprodukter och förläst sig på genusteori.

Vi är förvisso bättre på logik och logistik, fast inför högtider och födelsedagar är det mutti som projektleder

Det stämmer kanske – ingen sitter ju på facit – men på senare tid har folk återupplivat en filosofi som komplicerar saken ytterligare. Efter Josefin Nilsson-dokumentären på SVT är kvinnofridskränkning på agendan och därmed också idén om att en man som slår en kvinna då upphör att vara man.

Åsikten går att finna i var och varannan kommentartråd på ämnet. Ingen förklarar vad han efter första slaget förvandlas till. Gissningsvis någon sorts galt.

Men inte vi andra.

Vi har däremot biologiska argument för att slippa ta ansvar i hemmet. Det är som i grottan. Vi är förvisso bättre på logik och logistik, fast inför högtider och födelsedagar är det mutti som projektleder. Vi är överlägsna på läkekonst och medicin, inte vabbar vi mer för det.

Låt en man leva i sitt naturliga habitat.

Säger vi kanske inte. Men många av oss tänker det.

Åsikterna vågar sig fram i separatistiska kammare så som formella eller informella korvfester där bara män är välkomna.

(När kvinnor skapar egna rum är det ett hot mot demokratin.)

Den som opponerar sig – det finns ju en del som törs – upphör också att vara sitt kön. Det är manlighetens kärna: Den som sviker sina bröder är en Quisling eller åtminstone homofil.

Revirtänket, det påstått medfödda. Bromantik före romantik.

Av samma anledning måste förändringen komma inifrån. Tyvärr är det en omöjlig ekvation eftersom heteromän inte lyssnar på könsförrädare och på sannolika skäl misstänkta bögar.

Vid närmare eftertanke finns riktiga män bara i teorin

Man har hört många fotbollskvällsbortförklaringar genom åren. Dödsfall, bilköer, jobb och mansförkylningar. Sällan uppger någon att de inte kan eftersom de hellre vill vara med sin fru eller flickvän.

Om så många herrar är så veka att de inte vågar vara öppna med sin kärlek förtjänar de inte heller att inkluderas i gruppen.

Vid närmare eftertanke finns riktiga män bara i teorin. De tillhör historieböckerna, till hälften förgjorda av genusideologin och sojabönorna och till hälften lurade av det patriarkat som de skapade för att skydda sina privilegier.

Vi är inte ens djur, det hävdar vi ju själva.

Avelshingstar, på sin höjd, kanske knappt ens det. Biologin går inte att bestrida, däremot går det att utveckla den.

Forskare har länge försökt förklara varför hanar existerar men det har inte varit så lätt som det låter. En fyra år gammal studie på mjölbaggar visar dock, enligt Metro, att sexuell selektion eventuellt kan vara viktig för en populations hälsa.

I övrigt pekar forskningen i motsatt riktning: I fjol rapporterade The Guardian att konstgjorda spermier snart kan bli verklighet.

Begrunda en framtid där kvinnor i praktiken inte behöver oss, begrunda hur lite vi som grupp gör för att stärka våra aktier.

Snart finns vi inte ens i teorin.