Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Därför har vi börjat dyrka det vanliga

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Boende på nedre Manhattan, New York, applåderar vårdpersonalens insatser under coronakrisen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Ett pressmeddelande blev viralt: Stockholmarna stannade hemma i påsk.

Jaha?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var Telia som genom mobil nätverksdata kartlagde och analyserade stockholmarnas påsklovsresor. Jämfört med förra året minskade resandet till skidorter och lantställen med mer än 90 procent.

Min reptil- och reporterhjärna wobblade till: Hur vinklar ni, Telia? Skriv att tio procent är ärthjärnor.

Man kan tolka siffror hur man vill, därför gäller det att tänka efter. Om ett halvår, ett år eller när coronakrisen än avtar kommer vi att jubla och fira att vi klarade det.

Men vilka är vi? Inkluderar vi:et nära och kära till de människor som dog? Folk som förlorade jobbet? Företagare som fick sina livsverk förstörda? Kvinnor som blev isolerade med våldsamma män?

Jag funderade hela påskveckan. Förra tisdagen var det på dagen tre år sedan terroristen Rakhmat Akilov stal en lastbil, körde nerför Drottninggatan och mördade fem personer, varav ett barn. Årsdagen hamnade lite i skuggan av pandemin, men många tänkte nog ändå på Ebba, Chris, Lena, Marie och Maïlys.

Nyheter fungerar ju precis som vi människor gör. Det är avvikelsen som spelar roll.

Ingen lyfte åtminstone att Akilov ”endast” mördade fem, att två miljoner stockholmare överlevde, det vore sjukt. Det vore att skända minnet av offren, och det vore inte logiskt.

Nyheter fungerar ju precis som vi människor gör. Det är avvikelsen som spelar roll. Så är det allt som oftast och så måste det vara. Om nio av tio miljardärer betalar skatt som sig bör, då är det den tionde – skattesmitaren – som ska hamna på löpsedeln.

Det är väl därför folk hellre delar en bild på en proppfull uteservering – fejk eller inte – än en bild på två boomers som sitter i vardagsrummet hemma i Sibbhult och spelar svälta räv.

Men just nu undrar jag om vi inte borde vinkla om, åtminstone för tillfället. Det tänker jag både som journalist och som privatperson.

En av coronavirusets få positiva verkningar är att vårdpersonalen får den uppskattning de alltid har förtjänat. En kvarts miljon svenskar är medlemmar i det upprop på Facebook som uppmanar oss att varje kväll applådera för vårdpersonalen.

Vi delar ut bragdguld varje dag nu.

Självfallet är arbetssituationen mycket, mycket värre för tillfället men jobbet är detsamma: De räddar liv, på daglig basis.

Skillnaden är att vi äntligen ser dem. Vårdpersonalen bestod av hjältar redan förra året. Precis som alla stjärnor som gjorde saker ideellt, utan egen vinning. Bara det att ingen applåderade. För några månader sedan var det många som sa att vi svek våra äldre, men färre som själva gjorde något åt saken. I dag står människor på rad för att handla och bära hem varor till pensionärer som sitter i karantän. Helt gratis.

På tal om affären har vi på bara någon vecka lärt oss att handla. Visst bunkrade folk toapapper i panik, men i dag verkar fler och fler konsumenter hamstra med måtta, så att ingen blir utan.

När det onormala tillståndet har blivit normalt har också det vanliga blivit något vi eftersträvar och rentav dyrkar.

Nio av tio står för ovanlighetens skull i centrum, och det inger lite hopp. Om än för ett halvår, ett år eller när coronakrisen än avtar.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona  

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över