Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Lundberg

Covid-19 tvingar folk att tänka själva

En person som varken varit utomlands eller i kontakt med smittade har insjuknat i coronaviruset.
En resenär undersöks på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien på måndagen.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Jag känner en man som brukar rösta på Liberalerna. Det är sant, sådana finns fortfarande, även om de likt myrkottarna ständigt är utrotningshotade. Kinesiska forskare misstänker att de senare, djuren, kan ligga bakom utbrottet av covid-19.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På ett par månader har sjukdomen spridit sig från en matmarknad i Wuhan till världens alla kontinenter, och nyligen berättade min kompis att han har börjat preppa: ”En rejäl jävel till inhandling.”

Han är en ömsint man, familjefar, semiurban. Gillar allsvenskan, ostbågar och att tillaga oxfilé med sous vide. Han är ingen machoprepper som lär sina barn morsealfabetet, bunkrar vuxenblöjor och bygger gångar hemma i lägenheten. Han tar bara det säkra före det osäkra; är det så fel att ha två burkar ravioli i reserv?

De hånglar knappast upp första bästa utförsåkare från Lombardiet, men väljer piano framför panik.

På annat håll möter jag personer som röstar på andra partier, men som förhåller sig likadant. Eller tvärtom. Somliga lever som om en släng av corona inte skadar. De hånglar knappast upp första bästa utförsåkare från Lombardiet, men väljer piano framför panik.

Jag har följt utbrottet timme för timme och ser någonting ovanligt: Ett facit som inte finns. Det skapar förvisso en oro när varken regeringen, MSB eller Folkhälsomyndigheten kan säga exakt hur vi ska förhålla oss.

Men nu när ingen vet säkert måste vi tänka själva; bara en sådan sak. Det värsta med flockmentaliteten i Sverige är motsatsen: Inflytelserika personer från olika skyttegravar sätter standarden för vad deras respektive meningsfränder ska tycka, sedan måste alla hålla sig inom de ramarna. Annars blir det kölhalning.

När en fråga hamnar på agendan tycker högern på ett sätt, vänstern på ett annat. Är du GAL tycker du si, är du TAN tycker du så. Vattentäta skott, det är så polarisering fungerar.

Diskussionen om covid-19 går däremot inte att artbestämma. Eftersom människor nu alltså måste tänka själva luckras skiljelinjerna upp. Jag bär inga illusioner om att detta kommer förändra samtalsklimatet, men det bevisar att den egna agensen trots allt existerar.

För att inte tala om hygienen. Var fjärde man tvättar inte händerna efter ett toalettbesök, enligt vissa undersökningar, och obehagligt få människor följer Vårdguidens riktlinjer om att vaska nävarna med tvål i en halv minut.

Gemene människa har till och med börjat använda handsprit.

I pandemiska tider ter det sig annorlunda, verkar det som. Gemene människa har till och med börjat använda handsprit. Vi uppmanar varandra att nysa i armvecket, som vi alla lärde oss på lågstadiet. Vi går inte till jobbet eller skolan om vi känner oss sjuka. Vi flyger bara om vi måste.

Och det här med prepping. Min kompis senaste rapport gör gällande att vissa varor är tillfälligt slut i hans butik: Vita bönor, lättmajonnäs på tub, de där burkarna med ravioli; tur att han köpte två senast.

Alltså på riktigt, inte som de där virala bilderna på tomma hyllor som för tankarna till Sovjet fast de i själva verket fylls på efterhand.

Nu behöver vi inte tokpreppa, uppger MSB för TT, men alla bör ha en grundberedskap: Konserver och annat hållbart. Flaskor och hinkar till vatten. Varma plagg, ficklampa, värmeljus. Husapotek.

Ja, ungefär samma saker som myndigheten listade i ”Om krisen eller kriget kommer”, en skrift som blev utskrattad när den släpptes för två år sedan men som egentligen bara innehöll sunt förnuft.

Kan det rentav vara så att coronaskräcken gör folk av folk?

Därför skiljer sig siffrorna från land till land.