Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Lundberg

Bromölla är inte USA men frågan är densamma

Torget i centrala Bromölla.
Foto: PEO MÖLLER
Tre sverigedemokrater som tog över styret av varsin kommun efter valet 2018: Cecilia Bladh in Zito (Hörby), Eric Berntsson (Bromölla) och Louise Erixon (Sölvesborg).
Foto: JENS CHRISTIAN
Bromölla är beläget vid Ivösjön i nordöstra Skåne och gränsar mot Sölvesborgs kommun i Blekinge.

USA ska välja president, men det händer saker i Bromölla också.

Det gör ju det, nu för tiden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den nordostskånska kommunen ligger invid vackra Ivösjön och är mest känd för sina Ifö-toaletter, näst mest känd för Sanna Nielsen och tredje mest känd för artistens signaturbakelser på Böckmans konditori.

Svenska cineaster känner möjligen till Filmpalatset, en av landets bättre biografer. Några Sverigevänner vet nog att Jimmie Åkesson är född här, och inte i grannkommunen Sölvesborg.

Industridöden är ett ständigt orosmoment, svenska kommuners ekonomiska svårigheter är ett annat.

Folk som gillar dansband riktigt, riktigt mycket vet kanske också att Eric Iversen, som spelar dragspel och gitarr i Wizex, kommer härifrån. Liksom båtracingföraren Ola Pettersson.

För 13 år sedan utsåg ”Morgonpasset” i P3 Bromölla till Sveriges tråkigaste plats. I tidskriften Fokus tunga ranking av Sveriges kommuner kom Bromölla i år på plats 270 av 290 i huvudkategorin ”bäst att leva”.

– Men där finns godare kebabpizza än i Blekinge, säger en källa till Expressen.

Han har bett om att få bara anonym, eftersom han är från Sölvesborg.

När världens blickar nu riktas mot presidentvalet i USA skadar det inte att kasta ett getöga på Bromölla.

Människor jobbar främst på Iföverken, på pappersbruket Stora Enso och på kommunen. Ett rostbälte i miniatyr. Industridöden är ett ständigt orosmoment, svenska kommuners ekonomiska svårigheter är ett annat.

För fem år sedan beslutade Öresundsregionen att inkludera Bromölla i storstadsprojektet Greater Copenhagen. Skattebetalarna stod för notan, men få japanska turister vallfärdade hit för att käka kebabpizza och Sannabakelser. Den kontinentala brisen av smörrebröd och en lille en känns fortfarande inte av.

Men vad händer med invånarna, när lilla drevet har åkt vidare?

Förut var Bromölla södra Sveriges starkaste socialdemokratiska fäste. Just därför var det logiskt att Sverigedemokraterna blev största parti här i förra riksdagsvalet, med 38 procent av rösterna. I valet till kommunen fick SD nöja sig med 29 procent, men det räckte för att ta över makten tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Förändring på riktigt”, löd SD Bromöllas valparoll. Kommunens nye starke man, Eric Berntsson, excellerade med förslag om tiggeriförbud och förbud mot bön på arbetstid.

Två år senare har styret fallit. SD har haft svårt att få igenom sin politik – och årets budgetunderskott pekar på 17 miljoner. Nästa år är prognosen 40 miljoner.

Eric Berntsson hoppade av i augusti. Det gjorde även tre ledande SD-kollegor. I onsdags kom beskedet att kommunen ska styras av en koalition bestående av S, V, C, L och KD.

Riksmedier var här och rapporterade. Det var hoppfullt att se att denna lilla bruksort spelade roll, även om rubrikerna var mörka.

Men vad händer med invånarna, när lilla drevet har åkt vidare? Kvar finns en ohelig höger-vänsterallians, ett SD-skyltfönster med draperierna nere samt ett lokalt parti som inte vill kalla sig för missnöjesparti, men som bildades på grund av missnöje med bygget av en arrangemangshall.

Ett ekonomiskt stålbad är sannolikt. I samband med maktskiftet höjde fullmäktige kommunalskatten, till den hösta nivån i Skåne.

Bromölla är visserligen inte USA. Problemen är större på andra sidan Atlanten, långt från Ivösjön. Frågan båda står inför är likväl densamma.

Vilket hopp känner människor som först har röstat bort etablissemanget och sedan insett att alternativet inte kan trolla?


LÄS MER: Patrik Lundberg: Nu bryr sig ingen längre om ”skyltfönstret” Sölvesborg

LÄS MER: Så föll SD i Bromölla – efter tysta avhoppen

LÄS MER: Efter SD-avhoppet – nytt styre i Bromölla