Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrick Ekwall: Jag vill begränsa chansen att ljuga om folk offentligt

Foto: Mikael Sjöberg
Du får börja med att gå till dig själv; du älskar att läsa om det, hatet, mobbingen, föraktet.
Du vill se kunskaperna i "På Spåret", skickligheten i "Let's dance" och fängslas av fotbollslandskamper.
Men helst vill du frossa i anonyma kommentarer på nätet om att någon är äcklig, ful eller att Anders Svensson skulle vara en tjockis.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hade det INTE varit så hade vi sluppit den här debatten.
Hade det INTE varit så hade vi sluppit se seriösa publicister aktivt välja att publicera skiten.
Om det är något jag lärt mig av snart tio år på nätet så är det att människan är i grunden är ond...vilket kan tyckas sorgligt, men tyvärr är en obehaglig insikt som är sann.
Internet var förstås en riktigt fiffig uppfinning.
Men den väckte också djävulen i människan och gav den en skådeplats för ondskan. Ett klotterplank på en skitig offentlig toalett som nådde alla. En obegränsad skolgård där mobbarna kan härja fritt. Är du drabbad så står du fullständigt maktlös och i mitt fall så tröstas du med "som offentlig person får du lära dig att leva med det".
Bullshit!

Den dagen är här när mitt eget barn och hennes klasskamrater med snabb hand själv loggar in på ett nät via en telefon på skolgården och läser vidriga anonyma åsikter om mitt utseende, sexuella läggning eller absurda lögner om vad jag gjort eller inte gjort på sajter som lever på att sprida sinnessjuka rykten.
Det går inte att komma dragandes med "offentlig person" när jag ska förklara för mitt barn varför vuxna människor skriver som de gör.
Det handlar inte om att jag sitter i en tv-ruta och pratar om sport, det handlar väl om att ingen ska behöva bli offentligt förtalad, bespottad, mobbad och kränkt - för att sen stå maktlös när du ser och känner hur du själv och din familj får lida.

Skitsamma om du är "offentlig" eller om du är Kalle Karlsson.
Det finns de som är hundra gånger värre drabbade än vad jag är och jag tycker inte synd om mig själv. Men jag vill gärna väcka en debatt som begränsar detta accepterade jävelskap som får så många människor att må dåligt, som bara skapar vrede och sorg. Jag vill att seriösa publicister - som dagliga tidningar och TV-stationer - ska ta sitt ansvar.

I dag är både Expressen och Aftonbladet budbärare åt varenda liten mobbare som vill skriva av sig sin dynga och de blir gladeligan direktpublicerade, rätt ut i offentligheten.
Chefredaktörer skyller ifrån sig och säger att "anonyma kommentarer" inte lyder under ansvarig utgivare-lagar, vilket ju i sig är befängt, och tycker uppenbarligen att då är vad som helst accepterat för publicering under deras vingar.
Bara för att de vet att du älskar att frossa i anonyma kränkande kommentarer.
Herregud, inte ens tidningarnas mest rutinerade journalister skulle kunna publicera sig själv utan att någon på redaktionen läst igenom och godkänt först.

Ett färskt exempel: I går skrev Aftonbladet en nätartikel om VM-kostymer som jag designat och inom femton minuter hade anonyma kommentarer direktpublicerats som var nedvärderande om min sexuella läggning och mitt utseende. Något som ALDRIG skulle ha accepterats för publicering efter en redaktionell syn.
Varför ska Aftonbladet (det kunde lika gärna ha varit Expressen eller fotbollskanalen.se) frossa i sådan perveterad dynga? Och komma undan med det?
Det vore en sak om du stod för vad du tyckte och inte gömde dig bakom tangentbordet i en mörk källare.

En så begåvad skribent som Alex Schulman gjorde sig ett namn genom att blogga elakt om andra människor och Magnus Betnér har blivit Sveriges mest bokade stå-uppare på att, bland annat, på att ta billiga poänger genom att vara taskig på andra människor bekostnad.
Men de har stake nog att stå för vad de tycker och tänker.
Och du skulle lätt kunna konfrontera dem och ställa dem till svars, om det vore så.
Men "CyberGreta" eller "Älmhultsmoppen" som skriver anonymt, hur stämmer jag dem för förtal?
Jag vill inte strypa någon yttrandefrihet.
Jag vill bara begränsa möjligheten att ljuga om och eller kränka människor offentligt.
Ska det verkligen behöva vara ett krav som är orimligt i Sverige 2011, alldeles oavsett om det vi lever i internet eller inte?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!