Özz Nûjen

Vill vi låta ryssar och tyskar bestämma över Sverige?

Publicerad

Kurderna brukar kallas världens största nation utan eget land. Det handlar om 40-45 miljoner människor som dagligen upplever förtryck från sina ockupationsmakter som är medlemmar i FN och vars gränser är internationellt erkända. Dessa länder bråkar oerhört mycket sinsemellan, men när det gäller en enda sak är de är alltid gränslöst eniga: kampen mot kurderna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har inte funnits någon mänsklig gräns för vad Turkiet, Iran, Irak och Syrien har gjort och gör än i dag mot kurderna. Systematiska brott mot folkrätten begås varje dag i dessa länder.

Kurder har gasats ihjäl, kurdiska städer har jämnats med marken, kurders skog och åkermark har bränts. Hundratusentals kurder har mördats, miljontals kurder har varit tvungna att fly sitt land och blivit flyktingar över hela världen.

FN:s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter gäller inte kurder. Rättigheter är tydligen bara till för de stater som finns i och inom FN. Inte heller EU och Nato bryr sig.

 

LÄS ÄVEN: Det är inte "eliten" som är i Almedalen 

 

Krigen och konflikterna i Mellanöstern visar gång på gång effekterna av "failed states" – fiktiva stater som skapats genom att gränser ritats av européer som fullständigt struntade i miljontals kurder, kristna folk och andra minoriteter genom att ta deras land, fördriva dem och förtrycka dem. Allt för att dessa lydstater lättare skulle kunna styras av européerna.

Hur har det gått, tycker du som läser?

Är Mellanöstern ett fredligt och lättstyrt område? Är Turkiet som fängslar europeiska journalister en EU-vän? Är Irak och Syrien säkra stater?

Irak och Syrien har nu på grund av kriget som pågår nu – och krigen som pågått tidigare – upphört som självständiga stater. Folken lider och flyr för sina liv.

I allt detta mörker så är det ett folk som inte tappat kompassen och som fortfarande står upp och kämpar för demokratin och rättvisan. Kurderna och deras peshmergas är i krig mot IS/Daesh och slåss inte bara för sig själva och sitt land, utan även för andra minoriteter och deras rättigheter.

Kurderna i norra Irak, eller södra Kurdistan som kurder själva säger, har nu chansen genom folkomröstning den 25 september att för första gången på väldigt länge själva få bestämma över sitt eget öde.

Kurderna har bevisat att de kan och vill skapa en egen stat, en rättsstat där religionsfrihet råder, där mänskliga fri och rättigheter är lag och där demokratin är pluralistisk. I södra Kurdistans regionhuvudstad, Erbil/Hewlêr, invigdes i dagarna en av Mellanösterns största kyrkor.

Men vad gör då vår högste svenske diplomat i FN, Olof Skoog som är vår ambassadör i FN och som nu efter mycket lobbande och oheliga allianser med diktaturer sitter i Säkerhetsrådet? Jo, han är emot att kurder ska få bestämma över sig själva. Han vill inte ha en kurdisk folkomröstning om självständighet, utan vill att den splittrade och misslyckade staten Irak – där shia- och sunni-araber hatar varandra och är i ständig konflikt och där bägge förtrycker kurderna – ska förbli enat.

 

LÄS ÄVEN: Du gamla du fria .. du tysta, du glada, du sötsura 

 

Kanske kan du Olof Skoog och vår svenska regering ge upp vårt självbestämmande och låta ryssar, tyskar och finnar bestämma över våra liv och tankar i Sverige? Först då kanske du kan övertyga kurderna att låta turkar, araber och perser bestämma och styra över 40-45 miljoner kurder och deras område Kurdistan.

Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som svenskarna är ryssar, tyskar eller finnar. Kurderna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.

Hur svårt ska det vara att förstå även för en svensk diplomat?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag