Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Vill vi låta ryssar och tyskar bestämma över Sverige?

Kurderna brukar kallas världens största nation utan eget land. Det handlar om 40-45 miljoner människor som dagligen upplever förtryck från sina ockupationsmakter som är medlemmar i FN och vars gränser är internationellt erkända. Dessa länder bråkar oerhört mycket sinsemellan, men när det gäller en enda sak är de är alltid gränslöst eniga: kampen mot kurderna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har inte funnits någon mänsklig gräns för vad Turkiet, Iran, Irak och Syrien har gjort och gör än i dag mot kurderna. Systematiska brott mot folkrätten begås varje dag i dessa länder.

Kurder har gasats ihjäl, kurdiska städer har jämnats med marken, kurders skog och åkermark har bränts. Hundratusentals kurder har mördats, miljontals kurder har varit tvungna att fly sitt land och blivit flyktingar över hela världen.

FN:s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter gäller inte kurder. Rättigheter är tydligen bara till för de stater som finns i och inom FN. Inte heller EU och Nato bryr sig.


LÄS ÄVEN: Det är inte "eliten" som är i Almedalen 


Krigen och konflikterna i Mellanöstern visar gång på gång effekterna av "failed states" – fiktiva stater som skapats genom att gränser ritats av européer som fullständigt struntade i miljontals kurder, kristna folk och andra minoriteter genom att ta deras land, fördriva dem och förtrycka dem. Allt för att dessa lydstater lättare skulle kunna styras av européerna.

Hur har det gått, tycker du som läser?

Är Mellanöstern ett fredligt och lättstyrt område? Är Turkiet som fängslar europeiska journalister en EU-vän? Är Irak och Syrien säkra stater?

Irak och Syrien har nu på grund av kriget som pågår nu – och krigen som pågått tidigare – upphört som självständiga stater. Folken lider och flyr för sina liv.

I allt detta mörker så är det ett folk som inte tappat kompassen och som fortfarande står upp och kämpar för demokratin och rättvisan. Kurderna och deras peshmergas är i krig mot IS/Daesh och slåss inte bara för sig själva och sitt land, utan även för andra minoriteter och deras rättigheter.

Kurderna i norra Irak, eller södra Kurdistan som kurder själva säger, har nu chansen genom folkomröstning den 25 september att för första gången på väldigt länge själva få bestämma över sitt eget öde.

Kurderna har bevisat att de kan och vill skapa en egen stat, en rättsstat där religionsfrihet råder, där mänskliga fri och rättigheter är lag och där demokratin är pluralistisk. I södra Kurdistans regionhuvudstad, Erbil/Hewlêr, invigdes i dagarna en av Mellanösterns största kyrkor.

Men vad gör då vår högste svenske diplomat i FN, Olof Skoog som är vår ambassadör i FN och som nu efter mycket lobbande och oheliga allianser med diktaturer sitter i Säkerhetsrådet? Jo, han är emot att kurder ska få bestämma över sig själva. Han vill inte ha en kurdisk folkomröstning om självständighet, utan vill att den splittrade och misslyckade staten Irak – där shia- och sunni-araber hatar varandra och är i ständig konflikt och där bägge förtrycker kurderna – ska förbli enat.


LÄS ÄVEN: Du gamla du fria .. du tysta, du glada, du sötsura 


Kanske kan du Olof Skoog och vår svenska regering ge upp vårt självbestämmande och låta ryssar, tyskar och finnar bestämma över våra liv och tankar i Sverige? Först då kanske du kan övertyga kurderna att låta turkar, araber och perser bestämma och styra över 40-45 miljoner kurder och deras område Kurdistan.

Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som svenskarna är ryssar, tyskar eller finnar. Kurderna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.

Hur svårt ska det vara att förstå även för en svensk diplomat?