Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Tack Greta Thunberg! Du är en riktig ledare

Klimataktivisten Greta Thunberg, 15, under COP24-mötet i Katowice.
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ärligt vem orkar fortsätta bry sig om en talman som hellre äter bullar och fikar med partiledarna än sätter ihop en regering i dessa juletider?

Nä, eller hur för här ska det syltas och saftas och stoppas korv och förberedas för långkok – äh, skojar bara. Vem orkar och hinner med sånt i dessa dagar man har väl ett liv och inhandlar allt på stormarknaden, visst?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Shoppinghysterin ligger som en våt filt över bjällerklang och tippe-tippe-tipp-tapp och den kvävande rädslan över att vara ensam eller tvånget att föras samman förenar oss såsom en riktig kulturell högtid skall göra.

Men om man försöker att se igenom alla lager av påklistrade måsten, påhittade sånger och tvångskristnade hedniska högtider så handlar julen om, eller borde handla om, att ett oönskat flyktingbarn föds.

Hon är ett barn som förstått att vår livsstil dödar vår planet och alla barns framtid

Ett barn på flykt som innan det ens fötts möts av misstänksamhet och stängda dörrar. Ett barn som senare kommer att sätta världen i gungning genom att vara en rättvisans kämpe och en moralisk ledare för att till slut bli en världslig ledare som inspirerar och vägleder hundratals miljoner troende varje dag.

Stilla natt heliga natt oss är en frälsare född.

Hon heter Greta Thunberg och hon är ett barn som strejkar för klimatet, hon – ett barn – informerar och varnar oss alla för klimathotet som är ett faktum. Ett barn som förstått att vår livsstil dödar vår planet och allas barns framtid, försöker att prata vett med en vuxenvärld som är så dumma i huvudet att dom inte bara förstör världen utan fortsätter att förstöra världen trots att dom vet att dom förstör världen.

De kallar henne och hennes föräldrar för oansvariga för att hon strejkar och skolkar från några lektioner i skolan? Medan de själva tycker att de tar ansvar när de skär ner miljarders kronor i miljösatsningar och tar bort flygskatten med hjälp av en servettskiss till budget med stöd av ett rasistiskt parti i riksdagen?

Barnens högtid. Hög tid att lyssna på barnen.

Greta står för hoppet. Hennes kunskaper är vida överlägsna varannan ”tuff” moderatpolitiker på det virtuella slagfältet Twitter som är översvämmad av tomtar och troll. För att inte tala om hennes moraliska kompass, där många politiker oavsett block ligger kraftigt i lä.

”Vid sam­ma tillfälle kom lärjung­ar­na fram till Je­sus och fråga­de: ”Vem är störst i himmel­ri­ket?” Han kal­la­de till sig ett barn och ställ­de det framför dem och sa­de: ”San­ner­li­gen, om ni in­te omvänder er och blir som bar­nen kom­mer ni ald­rig in i him­mel­ri­ket. De som gör sig själva små som det här bar­net är störst i him­mel­ri­ket. Och den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.”

Barnens högtid.

Hög tid att lyssna på barnen.

Allt fler vaknar och allt fler ser och inser att isarna smälter och att vågen är på väg.

Och det är tyvärr inte våra politiker i riksdagen med öronen och fickorna vända mot flyglobbyn, billobbyn, banklobbyn, Svenskt Näringsliv eller LO som kommer att rädda oss.

Utan vi måste agera.

Tack Greta Thunberg, för att du är en riktig ledare och en inspiratör för så många.

Som en kurdisk, svensk, skådespelare, komiker, och krönikör med en kulturell muslimsk uppväxt så önskar jag er och oss alla en riktig god jul och ett riktigt gott nytt 2019!

Och precis som jag förutspådde i min krönika från 3 januari i år att 2018 skulle bli ett riktigt skitår så förutser jag och känner att 2019 kommer att bli vändningen och ett riktigt toppenår.