Özz Nûjen

Sverige bryr sig inte om folkmordet – egentligen

I år är det 103 år sedan starten av folkmorden i osmanska Turkiet som slutar med att uppemot två miljoner kristna dödades eller försvann spårlöst liksom tiotusentals yezidi-kurder.
Foto: Emrah Oprukcu/REX/IBL

Som så ofta så hade det börjat redan innan, långt innan, dödandet och massdeporteringarna av armenier och andra kristna... 

Året är 1915 och det är 24 april, över 250 av det armeniska folkets intellektuella och ledare i Istanbul arresteras och avrättas av den turkiska staten inom 72 timmar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Detta blir och kallas för starten av folkmordet i osmanska Turkiet som drabbade armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och anatoliska och pontiska greker och som slutar med att uppemot två miljoner kristna medborgare dödades eller försvann spårlöst liksom tiotusentals yezidi-kurder.

Hur kunde det ske? Och varför?

Jo, precis som nu, i skuggan av stora konflikter och när intressen sammanfaller så är ondskan där och utkräver sitt blodsoffer.

Som nu när Europa och Sverige stänger sina gränser för flyktingar från Syrienkriget och betalar miljarders euro till det islamistiska och fascistiska Turkiet för att agera grindvakt och stoppa flyktingströmmarna så har både EU, USA och Sverige blundat för både Turkiets massdödande och deporteringar av hundratusentals kurder och kristna i Syrien och även Saudiarabiens urskillningslösa bombande av jemeniter i Jemen där miljontals riskerar svälta ihjäl på grund av blockader mot landet.


LÄS MER: Hatet mot det kurdiska folket har varit konstant


Men då, innan folkmordet 1915, så hade det den nya ungturkiska regeringen kommit till makten efter en statskupp år 1908. De ville då, precis som nu, ha ett etniskt rent Turkiet där folket skulle tvingas leva under en religion, en flagga och ett språk... Ungturkarna bidade sin tid och passade sen på i skydd av det pågående världskriget som då rasade i Europa att försöka lösa den kristna eller som de sa ”armeniska frågan” för gott 1915. 

Den dåvarande svenska ambassadören i Istanbul-Konstantinopel, Cosswa Anckarsvärd, avgav följande rapport till utrikesdepartementet: ”Allt tyder på att ungturkarne vilja begagna tillfället, då af olika skäl ingen effektiv påtryckning utifrån behöfver befaras, för att en gång för alla göra slut på den armeniska frågan. Sättet härför är enkelt nog och består i den armeniska nationens utrotande.”

Det av den turkiska staten organiserade folkmordet på kristna genomfördes även genom mobiliseringen av kurdiska väpnade styrkor och genom att hetsa och hota kurdiska nomadstammar att massakrera och plundra kristna på deras egendom. 

Många i vårt Sverige har säkert hört talas om Armeniska folkmordet, Folkmordet 1915, eller Seyfo, men svenska allmänhetens kunskaper om händelserna är ganska begränsade. 

Sverige är ett av många länder som erkänt det som ett folkmord. Det skedde först 2010 i ett riksdagsbeslut. Men vår dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt bad sedan Turkiet om ursäkt för att deras land varit så osmidiga och beklagade svenska riksdagens folkmordsbeslut.

Under valrörelsen 2014 så lovade Stefan Löfven att han som statsminister formellt skulle erkänna folkmordet 1915/Seyfo om han blev statsminister, men sedan blev han just statsminister och då glömde och begravde även han frågan. 

Och i dag samarbetar vår statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström med samma Turkiet som än i dag vägrar att erkänna att folkmordet 1915 har ägt rum och fastän hela världen vet detta, så vill inte dagens turkiska islamist och fascistregering ens befatta sig med frågan...

Trots att det finns dignande forskningsarkiv, historiker, fakta, empiriska bevis, dokument, ögonvittnesskildringar och annat material om händelserna under första världskriget och som påvisar att ett folkmord skedde 1915. 

103 år har gått men fortfarande är det ett öppet sår för många överlevande kristnas barn och barnbarn för de vet att det kommer att kunna ske igen. För det sker även nu. Och varken Europa eller Sverige bryr sig, egentligen.