Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Rasismen är så dum att det är rasisten som drabbas mest

Allt för ofta vittnar nu läkare, tandläkare, sjuksköterskor, apotekspersonal och annan personal inom välfärds- och serviceyrken om att de blir utsatta för rasism, påhopp, svordomar och hot i sina yrken och på sina arbetsplatser, skriver Özz Nûjen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: TT

Allt fler visar öppet sin rasism.

Allt fler rasister står upp för sin rasism. 

Men det är också både viktigt och konstruktivt att allt fler människor öppet trotsar rasismen och stoppar rasisters framfart i vårt öppna samhälle.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man hör om rasister som lämnar sitt land och blir bofasta i andra länder.

Rasister som hatar sitt eget folk och dess värderingar.

Rasister som vägrar anpassa sig till sitt eget lands lagar och regler.

Rasister som behandlar kvinnor som skit, köper och utnyttjar kvinnors kroppar och tycker att det är ”som att köpa ett kilo fläsk” och anklagar utlänningar för att vara kvinnofientliga.

Ärligt talat, dessa rasister verkar ju vara helt jävla dumma i huvudet...

Allt för ofta vittnar läkare, sjuksköterskor och apotekspersonal att de blir utsatta för rasism och påhopp på sina arbetsplatser

För att parafrasera ett klassiskt svenskt sportreferat ”Rasister, rasister, överallt rasister”.

– Hej, jag har varit i Thailand och verkar ha dragit på mig något och behöver hjälp?

– Ett ögonblick bara. Gulnaz! Kan du hjälpa kunden här?

– Ja självklart! Hej, Gulnaz här, hur kan jag hjälpa dig?

– Jag vill inte ha hjälp av någon jävla blattehora! Fan, jag åkte ju till Thailand för att slippa såna som hon! Dra åt helvete!

– Då får du ingen hjälp tyvärr och då kan du faktiskt dra åt helvete själv. Hejdå!

Allt för ofta vittnar nu läkare, tandläkare, sjuksköterskor, apotekspersonal och annan personal inom välfärds- och serviceyrken om att de blir utsatta för rasism, påhopp, svordomar och hot i sina yrken och på sina arbetsplatser.

Det som är bra och positivt är att allt fler företag, sjukhus och institutioner sätter ner fötterna och bannar rasismen och rasisterna från sina arbetsplatser.

För helt ärligt – de kan dra åt helvete! 

Där kommer det att förhoppningsvis gå drösvis med tandlösa, sjuka och illaluktande rasister som tycker att det är viktigare att vara idiot och rasist än att uppföra sig anständigt, vara en medmänniska och respektera svenska lagar och regler.

Rasismen har inte plats och får inte ha plats i Sverige varken nu eller senare.

Det är en sjukdom i sig självt, rasismen, en sjukdom som monstruöst äter av sin bärares omtanke om andra

Vårt Sverige bygger på alla människors lika värde och rätt till ett värdigt liv i ett samhälle där rättsstatens lagar och förordningar respekteras och fullföljs.

Och vägrar rasisterna respektera vårt Sverige av i dag där hundratusentals människor oavsett mängd pigment eller kön/religion/läggning/ålder och rörelsebegränsning och så vidare har valt yrken och arbetsplatser vars främsta uppgift är att uppehålla allas vår trygghet när vi är sjuka, när vi behöver vård, när vi behöver tröst och hjälp så är det faktiskt rasisterna som behöver flytta på sig.

Det är rasisterna som måste sluta vara rasister och det är de som måste ändra på sig och inte vårt samhälle eller den personal som i stället borde premieras och stöttas och som jobbar för att säkerställa trygghet, omsorg och vård i vårt samhälle.

Tänk dig att ha så mycket hål i huvudet att du hellre har hål i tänderna än att servas och tas om hand av en tandläkare som råkar ha annat pigment eller har valt en annan religion än du?

Det är en sjukdom i sig självt, rasismen, en sjukdom som monstruöst äter av sin bärares omtanke om andra och sedan sakta men säkert även äter upp den drabbades omtanke om sig själv.

Sådan är rasismen – urbota dum, skadlig för samhället. För de som drabbas av rasism, men allra mest för rasisten själv.

Sen spelar det ingen roll om rasisten bosätter sig i Thailand eller söker vård här i vårt Sverige.