Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Om det blir nyval blåser Miljöpartiet bort

”Sagt det förut och säger det igen; man fattar ju varför de är så mycket för vindkraft, för de vänder kappan efter hur det blåser”, skriver Özz Nûjen om Miljöpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG

Kan fortfarande inte släppa det.

Det går inte!

Hur gick det till?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur kunde ett parti som säger sig brinna för miljöfrågor prestera så dåligt i ett riksdagsval mitt under brinnande klimathot? 

När våra skogar brann? 

Då våra bönder var tvungna att nödslakta sina djur? 

Då vi inte fick vattna våra gräsmattor?

Ja, ja – jag förstår att högerpopulism och nationalism och främlingsrädsla vunnit terräng och medieutrymme. Men ändå!?

Är det för att Miljöpartiet alltmer ses som vindflöjlar som inget vill, inget kan och bara vill dit vinden bär dem?

Att Miljöpartiet inte står för något längre? Inte ens för miljön?

Att allt fler ser igenom den gröna fasaden? Är det inte lite konstigt att när Miljöpartiet sitter i en regering – ja, då ökar kolförbränningen? 

Att vara miljöpartistisk politiker är att vara mer vig än en kinesisk cirkusakrobat

Miljöpartister (inte deras väljare) verkar inte ha ett enda okrökt ben kvar i kroppen. Oavsett om de sitter i riksdagen eller i något stadshus i vårt avlånga vackra gröna land.


LÄS MER: ÖZZ NÛJEN: De apar sig, bröstar upp sig och kastar exkrementer på varandra 


Att vara miljöpartistisk politiker är att vara mer vig än en kinesisk cirkusakrobat. De böjer och bänder sig mer än den där kletiga bakteriestinna leran som barnen leker med, det där gröna slajmet.

Ja, precis. Miljöpartiet är som slajm. De är slajm.

Allt för makten. Allt för att vara med. Allt för att forma in sig och klämma in sig in i maktens korridorer även om de klämmer fingrarna i dörren på väg in.

De lovar guld och gröna skogar till sina väljare, men kör på den brända jordens taktik i den praktiska politiken och lämnar efter sig aska och kalhyggen för sina stackars väljare att vandra och försöka orientera sig i.

De säger att de är ett feministiskt parti som står upp för demokratin, men inhyser hjärtligt islamister som inte vill ta kvinnor i hand, vill bygga moskéer med pengar från Turkiet och Saudiarabien och dinerar och lierar sig med fascister bakom den gröna ridån.

Jag vet inte... Kanske är det färgen – samma gröna som ”Islams gröna färg” – som lockar kvinnofientliga och antidemokratiska islamister till partiet?

Men för många muslimer som jag själv, och för många andra, så är det och har varit bedrövligt att se på. Och så genomskinligt och korkat att som Miljöpartiet i åratal försöka locka till sig väljare som varken delar värdegrund eller framtida mål som till exempel en sån enkel vision som ett demokratiskt hållbart grönt samhälle.

Inte ens de trognaste miljövännerna orkar bli blåsta av det egna partiet gång på gång

Sagt det förut och säger det igen; man fattar ju varför de är så mycket för vindkraft, för de vänder kappan efter hur det blåser. 

Och är det kallt och regnigt så är de snabba på att få kappan torr och varm även om det sker med hjälp av smutsig el från ett kolkraftverk.


LÄS MER: ÖZZ NÛJEN: Rasismen är så dum att det är rasisten som drabbas mest 


Den där behändiga Miljöpartietkappan som nu är så stor så den fungerar som ett segel på det nu stormiga regeringshav(eri)et.

Vart det bär? Det vet bara politikerna i Miljöpartiet.

Deras väljare vet i alla fall en sak efter alla dessa år. De kommer bli bedragna, de kommer bli besvikna och de kommer att få skämmas inför sina vänner och familj.

Men de är med och styr och det är ändå skönt, de är med, de är att räkna med, de finns... även om deras politik är borta.

Om det inte blir nyval förstås?

I så fall kommer de troligen blåsa bort... inte ens de trognaste miljövännerna orkar bli blåsta av det egna partiet gång efter gång.

0