Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Özz Nûjen

När svensken är utomlands så är hen ingen invandrare

Och när svensken befinner sig utomlands är hen ingen utlänning, migrant eller invandrare, nej hen är fortfarande svensk eller kan sträcka sig till att kallas för ”expat”.
Foto: COURTNEY PEDROZA / AP TT NYHETSBYRÅN

I Sverige pratar vi svenska, sa den nye moderatledaren och i Sverige tar vi både kvinnor och män i handen, har statsminister Löfven sagt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gott så, håller med också, men har du märkt att vi mer och mer och politikerna ännu mer mest pratar det alltmer populära språket populistiska?

Och allt detta prat om våra ”svenska värderingar” som om de är hotade. 

Är de hotade? Ja, nej eller njae eller vaddå?

Men många är det som skriker och pratar högt och ska alltid slå vakt om dem och stå upp för dem och särskilt ska de andra, de som inte är riktigt svenska, göra det ännu mer och ännu hellre åt oss.

Vår moraliska kompass, alltså våra svenska värderingar som även fransmän, kurder och japaner skulle skriva under på och kalla för sina egna. Detta medan vi själva hela tiden byter, värderar och omvärderar våra värderingar i en föränderlig värld där värderingar är en handelsvara precis som folkmord, könsneutrala leksaker, surrogatmammor, droger och bilar.

Men.

Vilka är då svenskarna? Vad är svenskens kännetecken?

På den frågan finns det cirka 10 miljoner olika svar och individuella särdrag men i stora drag, med mina penseldrag, är svensken ungefär så här.

Svenskar älskar att knyta kontakter utomlands men känner inte ens sin granne i samma trappuppgång. 

Och när svensken befinner sig utomlands är hen ingen utlänning, migrant eller invandrare, nej hen är fortfarande svensk eller kan sträcka sig till att kallas för ”expat”.


LÄS MER: Özz Nûjen: Ingen annan skulle komma undan med att veta så lite 


Vi i Sverige lär oss också att osvenskt är något bra och ickesvensk något sämre.

Vi lär oss att närproducerat är bäst samtidigt som vi smaskar på en avokado eller har en lax i ugnen som tagit en omväg via Thailand och vi kan inte för allt i världen förstå hur de andra vågar äta kött som inte är svenskt.

Vi älskar vår natur och långa skogspromenader och att plocka svamp och bär efter att vi har kört bilen dit och stämt träff med en kompis som också kommit dit i bil.

Vi, svenskarna, älskar våra tusentals försurade sjöar och att känna havets vindar piska mot våra kinder och friheten när vi seglar över övergödda Östersjön eller utfiskade Skagerrak är svårslagen.

Vi lever i norra delen av den norra hemisfären men blir förvånade varje gång vintern kommer, varje år.

Vi lever i norra delen av den norra hemisfären men blir förvånade varje gång vintern kommer, varje år.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Det finns inget farligare för samhällets bärande institutioner i vårt land än det fasansfulla - lövhalka!

Vi älskar värmen och solen och åker gärna dit men kallar några av våra få varma dagar i juli och augusti för - rötmånad.

Vi älskar att prata om vårt jämställda land men blir galna om en pappa föreslås vara med sitt eget barn, alltså sitt eget barn, inte andras ungar, i fem månader och hör och häpna till och med få BETALT för det!

Vi har lärt oss att vi går framåt genom att lära oss saker när vi går i olika cirklar.

Vi vet att våra skolor och våra barns väl och ve är det viktigaste vi har, men låter extremister, charlataner och skattesmitare ta hand om dem.

Vi blir förvånade och arga över att skattepengar slösas på en graffitivägg som kostar tvåhundra tusen kronor i förorten men rycker på axlarna över att moderata Stockholmspolitiker slösar många miljarder på världens dyraste sjukhus.


LÄS MER: Vi är på väg mot en fullständig katastrof 


Avslutningsvis så har vi lärt oss att vi måste exportera vapen och att det är ett nödvändigt ont om vi ska kunna fortsätta vara ett av världens rikaste länder, men vi vill för allt i världen inte ha hit offren för vi har varken råd eller plats i ett av världens mest glesbefolkade länder.

Och det bästa med svenskarna är att vi inte är nationalistiska för vi vet att vi är lite bättre än alla ändå.

God jul och gott nytt år på er alla män, kvinnor och hen och som vi säger på ren svenska. Skål på er, tamejfan!

För just det, vi kan ju inte heller ha riktigt kul om det inte finns alkohol att dricka.