Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Någon måste hjälpa oss att fira vår nationaldag

Några hänger lite pliktskyldigt ut svenska flaggan på sin balkong, några grillar och bjuder på middag medan andra bara är glada över att få vara lediga från jobbet, skriver Özz Nûjen.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vårt land Sverige är ett av världens bästa länder och oftast det absolut bästa.

Vår ekonomi är på topp, vi är ett av världens tryggaste och säkraste länder och vårt välfärdssamhälle avundas av många och fungerar som en förebild att eftersträva.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vackert är det också, vackert så det gör ont, från de samiska vidderna uppe i norr till de böljande, sjörika och skogstäta landskapen i mitten ända till de skånska rapsfälten och lövskogarna i söder.

Så det finns väldigt många skäl att fira det och vara stolta över det.

Och i dag är dagen då vi ska göra det. Sveriges Nationaldag.

Men.

Så är vi ju lite som vi är.

Hur gör vi? 

Ja... Enklast är ju det som vi alltid gör och säger, vi börjar lite svenskt med att berätta hur vi inte är och vad vi inte gör.

Vi gör ju till exempel inte som norrmännen som har sin klämkäcka euforiska nationaldag och sitt flaggviftande i sina ”bunader” (folkdräkter).


ÖZZ NÛJEN: När svensken är utomlands är hen ingen invandrare 


Vi har definitivt inte turkarnas nationalistiska militärparader och hyllande av alla som dött för fosterlandet.

Sen har vi inte typ fransmännens stolthet över sina principer och en stor viktig historisk händelse att fira och vi har inte amerikanarnas självförtroende och inkluderande patriotism kring flaggan och medborgarskapet.

Så. Men vad gör vi då på vår nationaldag?

Njaee, det är lite svårare eller hur? 

För vad gör vi på vår stora dag? Och framför allt – hur firar och uppmärksammar vi vår nationaldag? 

Alla vet hur vi firar jul, påsk och midsommar men ingen verkar ha riktigt koll när det gäller vår ”stolthetsdag”, och alla gör lite som de vill tydligen.

Några hänger lite pliktskyldigt ut svenska flaggan på sin balkong, en del kollar febrilt i ”Vad göra på stan i dag?”-aktiviteter, några grillar och bjuder på middag medan andra bara är glada över att få vara lediga från jobbet.

Det är liksom varken hackat eller malet. Det har, eftersom det ändå är en ganska ny helgdag, ännu inte riktigt blivit en tradition.

Men det måste ju bli en ändring på detta. Vi måste ha riktlinjer och vägledning och någon/några som bestämt hur vi ska fira, vad vi ska äta och vilka program vi ska lyssna eller titta på.


ÖZZ NÛJEN: Därför älskar jag göteborgare 


Någon måste helt enkelt hjälpa oss att fira vår nationaldag, göra den meningsfull och värdig. Så som fint och bra land som vårt Sverige kräver och behöver.

Socialstyrelsen: Hur många brödskivor får vi äta just denna dag?

Vad säger tv-kockarna? Vilka maträtter som gäller?

Varför gör inte regeringen något? Har vi inget nationaldagsråd?

Vad säger Svenska Akademien?

Någon? Hjälp oss!?


LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Özz Nûjen