Özz Nûjen

Ingen annan skulle komma undan med att veta så lite

Publicerad

Jag är en sån som egentligen inte vet så mycket. Jag kan inte så mycket.

Jag är även en sån som inte bryr sig om vad folk ska tänka om mig och säga om mig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mina kunskaper är begränsade, mitt synfält och mina tankar är sedan länge fixerade och inte så spänstiga som de har varit och bör vara. Jag visste till exempel inte ens om att jag skulle eller vad jag skulle skriva om i dag. För jag bryr mig inte heller och orkar inte ta reda på saker så ofta som jag borde göra, ja nästan inte alls. Saker är som de är.

Nu vet ju jag vad jag ska skriva om men att säga att man inte vet, ger en fördelar och tid.

Tid att tänka och tid att gömma och glömma.

Folk, de flesta, orkar ändå inte bry sig, i längden.

Det är skönt och ändå tryggt. Att inte veta så mycket. För folket runtomkring också.

Jag vet inte. 

Men nu är det så att jag inte vet och det man inte vet, vet man inte, och det får folk bara acceptera att så är fallet.  För vet inte jag så får ju inte folket veta det heller, hoppas jag eller jag vet inte.

LÄS OCKSÅ: Vi är på väg mot en fullständig katastrof

Jag kan några saker någorlunda bra i alla fall och det är att prata trovärdigt och få folk med mig på det jag säger. 

Jag vet till exempel inte vad mina närmaste vänner har sagt eller gjort. Inte heller var de är just nu eller håller på med.

Jag vet oftast inte om det de sagt, fastän de sagt det, är bra eller dåligt, och fastän jag vet att de sagt det de sagt, så vet jag inte om det de sagt är det de sagt eller menar.

Det är ganska skönt. Tryggt.

Jag vet heller inte vad som händer i bolaget, vilka som jobbar, är mammalediga, tagit ut semester eller ens hur bolaget går ekonomiskt.

De, vilka de nu än är, säger att det går bra för mig och bolaget och att folk gillar oss och det vi gör.

Det känns bra.

LÄS OCKSÅ: Vi ljuger för oss själva varje dag

Det känns tryggt och trygghet är ju det viktigaste vi har i vårt Sverige.

Trygghet och känslan av att inte behöva veta så mycket är också skönt och tryggt.

Folk kritiserar mig ibland när jag säger att jag inte vet saker som de vet att jag vet.

Jag vet inte, men ibland blir folk till och med irriterade på mig för att jag borde veta saker som jag påstår att jag inte vet något om, de säger att det är mitt ansvar att ta reda på och veta saker...

Men om jag säger att jag inte vet så är det ju så, hur ha ansvar för saker man inte vet eller ens vill veta?

Jag vet ärligt talat inte och tur att jag är så hårdhudad och har väldigt lätt för att skaka av mig kritik.

LÄS OCKSÅ: Bankernas ägare hånflinar åt oss

Ja, jag vet inte men kanske borde även jag vara aktuell som parti­ledare för ett parti. För kan Jimmie ”jag vet inte” Åkesson det, så kan väl även jag som inte vet så mycket det också. 

Nu vet ju jag att Jimmie säkerligen vet mycket mer än jag, är både smartare och omger sig med rätt folk och strateger, därför är han partiledare för tredje rikets parti, jag menar rikets tredje största parti och jag en enkel clown, taskspelare, en narr.

Men ingen annan partiledare i Sverige kommer undan med att veta så lite och säga; jag vet inte, så som Jimmie ”jag vet inte” Åkesson.

Jag vet inte, men det verkar vara en grym taktik att säga att man inte vet eller visste, eller jag vet inte, vem vet... Vet du?

Ja, jag vet att SD är ett rasistiskt parti, de flesta vet det, fastän SD själva inte vet det, eller de säger att de vet att de inte är det, rasister alltså. Även deras ledare Jimmie som så ofta säger att han inte vet, vet att de inte är rasister, fastän rasismen frodas, göds och föds i SD, varje dag, hela tiden med både retorik och praktik. Men vem vet?

Vem vet inte du, vem vet inte jag? 

Den som leker att hen vet minst skrattar bäst och sist för ingen vill bli utpekad som rasist även om hen visst är det men utnyttjar sin list.

Eller jag vet inte, vet du?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag