Nu har den turkiska armén med jihadistgrupper och före detta IS-terrorister invaderat och flygbombat Afrin. Kurderna har med USA och andra Nato-länders stöd bekämpat och besegrat terroristgruppen IS/Daesh och behöver återhämtning, men i stället så attackeras de av ett annat Nato-land Turkiet. På bild: Afrin i norra Syrien. Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES
Nu har den turkiska armén med jihadistgrupper och före detta IS-terrorister invaderat och flygbombat Afrin. Kurderna har med USA och andra Nato-länders stöd bekämpat och besegrat terroristgruppen IS/Daesh och behöver återhämtning, men i stället så attackeras de av ett annat Nato-land Turkiet. På bild: Afrin i norra Syrien. Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES
Özz Nûjen

Hatet mot det kurdiska folket har varit konstant

Publicerad

Återigen bilder på kurdiska gerillakvinnors lemlästade kroppar. 

Återigen bilder på turkiska soldater som stolt visar upp kurdiska likdelar som troféer. 

Så har det varit i Turkiet nu i snart hundra år...

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kurdiska språket har förbjudits, tiotusentals kurdiska journalister, advokater och människorättskämpar sitter nu i fängelse då Turkiet ser all form av demokratisk opposition som ”terrorism”, när turkiska läkarförbundet med 83 000 medlemmar gick ut och sa att de var för fred så greps hela deras styrelse och Erdogan anklagade dom för landsförräderi och påstod att de stöttade terrorister? För att de ville ha fred? 

Bara under de senaste tre åren har nio kurdiska städer jämnats med marken, med hundratusentals internflyktingar som följd och tusentals oskyldiga civila kurder har dödats, allt för att bevara Erdogans turkiska enighet. 

Ett folk, en flagga, ett land.

Från fascisten och landsfadern Kemal Ataturk till generalen och juntaledaren Kenan Evren till den nuvarande islamisten och fascisten Recep Tayip Erdogan har hatet mot det kurdiska folket varit konstant i den turkiska historien.

Från fascisten och landsfadern Kemal Ataturk till generalen och juntaledaren Kenan Evren till den nuvarande islamisten och fascisten Recep Tayip Erdogan har hatet mot det kurdiska folket varit konstant i den turkiska historien.Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES

Turkiska diktatorer har kommit och gått men en sak har bestått. 

Hatet mot armenier, syrianer och kurder har varit underförstått och just mot dessa folk har man även folkmord begått.

Armenierna och syrianerna höll den turkiska staten (med hjälp av några kurdiska klaner) sånär på att utrota rätt och slätt och efter det har det kurdiska folket varit och är fienden nummer ett. 

Och nu har den turkiska armén med jihadistgrupper och före detta IS-terrorister invaderat och flygbombat Afrin – den befriade kurdiska delen av norra Syrien i snart en månad. 

Kurderna har med USA och andra Nato-länders stöd bekämpat och besegrat terroristgruppen IS/Daesh och är nu någorlunda fria i Syrien och behöver återhämtning och internationellt stöd men i stället så attackeras de av ett annat Nato-land Turkiet. 

Varför undrar du och många säkert.

Jo, tyvärr och oavsett vad Turkiet och deras apologeter säger så är det så här.

Turkiets säkerhetspolitik, inrikespolitik och utrikespolitik är byggd på och koncentrerad kring att ingenstans får kurderna vara fria och på väg mot demokrati och aldrig ska de få sina mänskliga fri och rättigheter så länge turkiska myndigheter kan förhindra eller sabotera det. 

 

ÖZZ NÛJEN: Skitåret 2018 kommer allt att bli ännu värre 

 

Kurderna är Turkiets och turkiskhetens största fiende enligt den turkiska statsapparaten.

40-45 miljoner kurder i världen som inget annat vill än att få vara fria och leva i fred, ha ett värdigt liv och rätten till sitt eget språk och att få råda över sig själva och som gång på gång i historien visat prov på heroiska kämpainsatser både för sig själva och för andra utsatta folk. 

Och detta ska du veta, herr sultan wannabee Erdogan. Detta fick alla dina föregångare bittert erfara... inte heller du kommer kunna kuva det kurdiska folkets vilja och kamp för frihet och värdighet. Aldrig.

 

MED VILKEN RÄTT?

Med vilken rätt

utrotade du nästan min ätt? 

Och på ett sådant omänskligt sätt?

Har du tappat all sans allt vett?

Blir du aldrig på mitt folks blod mätt?

I hundra år har du gråvargen med dina bett.

våra oskyldiga barn dödliga sår gett.

Du tog mina ord och gjorde dom till dina.

Du tog mina danser och dansade själv.

Du tog mina melodier och slog sönder mina instrument.

Du tog mitt land och högg av min hand.

Mitt liv har du söndrat, mina boplatser har du jämnat med marken.

Mina barn undkommer dig inte, mina mödrars tårar ger dig lycka och mina äldres klagosånger vyssar dig till sömns.

Och även efter döden slipper jag dig inte.

Du skändar min kropp och förstör mina gravplatser.

Jag kommer att upprepa dessa ord, tills dessa ord blir din död.

Dessa ord kommer att bli ditt slut.

Kurder var vi, kurder är vi och kurder kommer vi fortsätta vara.

 

BI ÇI HEQÎ? På kurdiska.

Bi çi heqî

te hema hema qir kir, êhl û eşîra min?

Û bi çi awayek ne mirovî?

Ma te wenda kir, hemû hiş û aqil?

Ma tu qet bi xwîna gelê min têr nabî?

Ho gurê boz, te bi gezên xwe, sed sal e

birînên kujdar dane, zar û zêçên me ên bêguneh.

Te gotinên min bir û kirin ên xwe.

Te govendên min bir û reqisî bi xwe.

Te stranên min bir û enstrûmanên min parçe parçe kir.

Te welatê min girt û destê min jê kir.

Jiyana min hilweşandî, cîh û warên min bi erdê va pelixandî.

Zarokên min ji te nafilitin, rondikên/hêstîrên çavên dayikên min te dilşa dikin û nalînên kal û pîrên min dibin lorîkên te. 

Piştî mirina xwe jî ji te xelas nabim. 

Tu heqaret li laşê min dikî û goristanên min xera dikî. 

Ez ê van gotinan dûbare bikim, heta van gotinan bibin mirina te.

Van gotinan wê bibin dawiya te.

Em kurd bûn, em kurd in, em ê kurd bimînin

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag