Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen

Gnällspikarna snackar skit om vårt land medan ledaren semestrar i Thailand

Hur många gnällspikar behövs det för att sätta upp en lampa? Sjukt många. Alla klagar över att det inte finns en lampa, men ingen är bra nog att sätta upp den och alla vill egentligen leva kvar i mörkret så de kan fortsätta sitt gnäll.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På radion pratade de om att Sverige återigen låg högt upp på någon lista bland världens bästa länder samtidigt som jag körde min bil på plogade vägar à la patriarkal snöröjning och parkerade den nära Norra Brunn.

2016 var tydligen ett väldigt dåligt år för världen, men för mig var det ett rekordår, tiotusentals hade kommit och sett mig och jag hade fått fantastiska recensioner.

Världen 2016 led av krig, naturkatastrofer, brottslighet, flyktingar som dog och ännu dör i Medelhavet i tusentals samtidigt som Trump, Erdogan och Putin hotar omvärlden och sprider sin fascism, men för vårt Sverige går det väldigt bra. Arbetslösheten sjunker, brottsligheten sjunker och vi har aldrig varit så rika som nu i Sverige. Detta är ju helt klart tydliga bevis på systemkollaps i Sverige... eller?


Vi mår bra, och vi har det egentligen bra som fan, vi har både rutbidrag och barnbidrag.

Och vi vet detta, egentligen, men ändå, bär många av oss en gnagande känsla av oro och en rädsla som skaver och då spelar fakta och sanning om vårt lands förträfflighet mindre roll eller ingen roll alls. Varför?

Jo. Alldeles för länge har vi lyssnat på och låtit oss påverkas av gnällspikar, av missunnsamma och de många SD-troll som poppar upp överallt med nya alias, som intalat oss på jobbet, på sociala medier och tjatat sönder hål i huvudet på oss att det är sämre nu, att det är farligare nu, att vårt Sverige kollapsar närsomhelst och blablabla.

De pratar bokstavligt talat skit om vårt land och har mage att kalla sig för "Sverigevänner" samtidigt som deras oantastlige partiledare semestrar i Thailand

Jimmie Åkesson semestrade i Thailand.
Foto: Tomas Leprince

Sen är det kanske just detta som sticker i ögonen på dessa gnällspikar och missunnsamma SD-troll. Att när det går bra för vårt Sverige och för såna som mig så måste de ju höja tonläget och baktala oss och förtala ännu mer, gnälla ännu mer om systemkollaps och att allt ändå är dåligt, för att just kunna rättfärdiga och fortsätta med sitt tråkiga gnällande och hatande...

På Norra Brunn åt folk lammrack och lax och några åt vegetariskt och alla njöt de av varandras sällskap, blickar utbyttes, det skålades, leenden spreds och livet levdes som liv bör levas med varandra och andra, det var positivt, det var löftesrikt och samtidigt var det tydligen flyktingkris, för oss, inte kris för flyktingen som flyr för sitt liv, utan vår kris, här inne i värmen...


Jag var i högform och mina kolleger likaså. Vi skämtade om olika saker såsom bröllopsplaner, Laleh, Dramaten, svenska språket och dess skönhet och konstigheter. Publiken hade verkligen kul, de skrattade högt och hjärtligt, applåderna duggade tätt och de fick verkligen valuta för sina pengar.

Och ändå hade jag varit orolig? Rädd för att vara dålig, att ingen skulle skratta? Varför?

Jo. Även jag hade låtit mig påverkas av gnällspikarna, av de missunnsamma, av rasisttrollen.

Men precis som Sverige så var jag ju och är fortfarande väldigt bra på det jag gör. Med denna vetskap och lättat hjärta lämnade jag sorlet på Norra Brunn och mötte den gnistrande januarinatten, drog ett djupt andetag, det var friskt och det gjorde gott. Samtidigt som jag gick mot bilen kände jag att 2017 kommer att bli ytterligare ett fantastiskt år både för mig och för vårt Sverige.

Väl hemma satte jag upp ytterligare en lampa i hallen. Puss och kram!