Özz Nûjen

En ny underklass växer fram i Sverige

Almgården i Malmö är ett miljonprogram drabbat av drogmissbruk, utanförskap och arbetslöshet. De flesta invånare har bott i Sverige i flera generationer.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Nu håller de på, på riktigt på, och de har hållit på länge nu. Ja, kanske i tiotals år och de håller på att lyckas. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polletten börjar sakta men säkert att trilla ner och det där sista klicket, det där "aha!" eller "å fan" man får efter att kanske ha läst en bok, en insändare eller fått ett rop på hjälp för mycket. Det där ingen säger rakt ut, men det de egentligen alltid menat och velat skapa: En ny underklass. 

Vilka då? Ja, just nu en stor del av våra politiker och de med makt, inflytande och pengar. De som sitter i samma båt, men som inte ror så att deras svett lackar.

Jag vet inte hur det är för dig. Men för mig har det varit som små, små odefinierbara men illavarslande doser av en stämning. En förändring, en förskjutning av händelser, saker som sägs och inte sägs, ord som läggs in i meningar och får nya innebörder, tystnader som uppstår efter händelser och påståenden. Det som man inte riktigt kan ta på, men som känns och påverkar en sakta men säkert tills man når en insikt.

För förnuftet, det lilla en har kvar, skriker: Men så får det inte va, så kan det inte få vara? Inte igen? 

Det får inte vara så... men så har det blivit och blir än mer. 

En ny underklass växer fram. 

Hur kan detta få hända? Varför? Går det ens att detta vända? 


LÄS ÄVEN: Özz Nûjen: De som vill förändra har alltid kallats extremister


I går arbetarklassens och den fattiges barn och i dag invandrarens/flyktingens/främlingens barn. Det de vill och har velat sedan en hel del år är just att skapa denna nya underklass, och den ska bestå av en så stor andel av invandrares barn och barnbarn som möjligt.

En ny underklass som allt kan skyllas på och som det alltid kan skyllas på och skyfflas på så att det till slut blir en sanning även för dem själva. 

En självuppfyllande profetia om att ödet för dig unge, mörke medborgare är mycket sämre och typ redan förutbestämt. 

Var rädda för dem! Misstänkliggör dem. 

Akta er för dem!

Varna era tjejer och kvinnor för dem. 

Utmåla alltid dem och deras områden som farligare, mer suspekta, otryggare och främmande. 

De ska själva till slut bli rädda för varandra.

Skräm upp dina grannar med dem och är du politiker och om du är en riktig cyniker och populist kan du skrämma och varna alla dina väljare för dem. Se till att deras skolor är sämre, deras möjlighet till adekvat vård sämre. 

Se till att privatisera mera, låt vem som helst starta och äga en skola. Profitörer, skattesmitare och djupt religiösa, se till att deras utbildning inte håller samma höga kvalitet som dina barns, strunta i kontroller, uppföljningar och skolplaner. Om deras skolor och lokaler snabbt blir nedgångna eller får färre bibliotek och gymnastiksalar så är även det bra. Skrik sedan att alla har samma förutsättningar i det här jävla landet och att folk får själva välja väg i livet och att de får skylla sig själva om de valt fel. Lägg gärna till: "men det får man väl längre inte säga i det här jävla landet?!"


LÄS ÄVEN: Özz Nûjen: När svensken är utomlands så är hen ingen invandrare 


De med makt och inflytande och deras politiker hamrar sedan in att valfriheten är viktigare än allt samtidigt som dessa politiker ger sina redan rika kompisar chansen att köpa allmänna egendomar till vrakpriser. Efter sina politiska karriärer kan de ju alltid få en gentjänst och bli anställd av sina nu ännu rikare välfärdskompisar. 

Sedan kan du som politiker alltid och närsomhelst – och som svar på vadsomhelst – kräva hårdare tag mot de lata, de kriminella och de ovilliga och oansvariga ”alltså mot den nya underklassen”. Kräv ansvar och skrik alltid om hårdare straff. Längre straff. Mer straff.

Fastän det mesta av all forskning säger att brottsligheten INTE MINSKAR och tryggheten INTE ÖKAR genom hårdare straff. Skit i det! Folk vill inte höra sånt flams och trams. Fler poliser, mer poliser och ännu mera poliser ska det vara. 

Nu är det ju så att du som politiker egentligen inte bryr dig särskilt mycket om just poliserna, om polisens arbetsmiljö, till exempel om varför fler poliser vill sluta och inte ser mening med sina jobb och sina kunskaper och lönekrav när politikerna egentligen inte ser och lyssnar på dem men bara vill ha fler av dem. 

Glöm samtidigt inte din ”moraliska kompass”. Fortsätt hela tiden att prata om demokrati, yttrandefrihet och rättigheter. Till slut står du där som politiker och vill prata med nazister, men sätter in militär mot dina unga – sorry den nya underklassens unga – i förorten. Tvi dig!


LÄS ÄVEN: Özz Nûjen: Skitåret 2018 kommer allt att bli ännu värre