Özz Nûjen

Det svarta guldets beckmörka bieffekt

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du misstänkliggör muslimer. Du ogillar araber. Du hatar terrorister. Du piskar upp en stämning och skapar en atmosfär av hat, illvilja och misstänksamhet hos din befolkning mot dessa mörkermän och sen lägger du ett stort lock av skuldbeläggande hos varje muslim som vågar andas i ditt land.

Din första utlandsresa och den ledare du besöker först är – tada! – Saudiarabien!?!

Va? Jo, Saudiarabien. Det land som sponsrat och sponsrar en stor del av den islamistiska världsterrorismen som vi ser i dag, som vi lider av, som vi avlider av.

Men varför? Då går man ju emot sig själv och allt vad man har sagt och stått för?

Äsch, det är bara sånt man säger för att vinna röster, debatter och val inför sitt dumma, sovande och likgiltiga folk.

Okej. Men varför ljuga för sitt folk, sitt land, dess lagar, traditioner, demokrati och "värderingar" man påstår sig älska och kämpar för?

Jo, för att du älskar pengar mer. Du älskar pengar mer än ditt folk och deras naiva drömmar, förhoppningar om mer rättvisa och mer välfärd och sen deras jävla barnsliga bild av demokrati som du är så trött på och som du egentligen pissar på.

Donald Trump på besök i Saudiarabien.
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT

Pengarna är målet och grejen med dig, ditt kall och ditt liv. Du fullkomligt älskar pengar och dess makt.

Du gör vad som helst för att få en del av Saudis rikedom, deras åtråvärda svarta guld, som du är i behov av, som du har gjort dig och din industri beroende av.

Men det svarta guldet har förutom att den förstör vårt klimat och vår miljö fullständigt, så har det också en direkt bieffekt på dig, ditt hjärta svärtas och ditt samvete solkas, din heder försvinner in ett stort svart hål och din moral förpassas till den mörka sidan.

Sen står du där i Saudiarabien med krökt rygg, stelt leende och girig blick. Du pratar, förhandlar, ler och kanske kanske till och med dansar med dessa muslimska araber och de är inte vilka som helst utan de är wahhabister och salafister som har skapat en IS-stat som har blivit "godkänd" av omvärlden och även fått ta plats i FN:s Kvinnokommission för att utveckla FN:s arbete för jämställdhet.

Denna kungafamilj och IS-stat som skulle stena varje saudisk kvinna som beter eller klär sig likadant som en kvinna i väst.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta över att ett land där kvinnor inte får köra bil eller ens öppna ett bankkonto väljs in i FN:s Kvinnokommission.

Eller jo, man vet och du vet... kvinnorna får fortsätta gråta och du får skratta gott hela vägen till Saudi-banken.

Och så klart du dansar efter den vars pipa har mest guld och vars pengar du egentligen styrs av.

Stefan Löfven på besök i Saudiarabien.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Sen står du där med en hedersmedalj – "Order of king Abdulaziz" – runt halsen, en medalj som tar bort den sista lilla ryggrad du hade, för du vet innerst inne att medaljen egentligen är ett koppel.

Du är styrd av husse som är en musse och så fort han säger "Fot!" är det bara lyda... och det är nog detta som du är bäst på och älskar och det är detta som du förvränger, förfalskar och intalar för ditt folk att det betyder att hålla sig på god fot med diktaturens kreatur.

Detta är egentligen inte en krönika om Trump, detta är en krönika som till stora delar kan handla om nästan varenda ledare i Europa och västvärlden. Ja, dit hör också Löfven och Reinfeldt, Wallström och Bildt och därmed även du och jag, vi. Eftersom det är vi som väljer dem. Det är oss de lurar och det är våra värderingar och demokrati som de spelar bort och pissar på, vi är de naiva, lättlurade och likgiltiga.