Özz Nûjen

Det blir mycket mörkare efter valet – är allvar nu

Jag hatar och hatade den som varje midsommarafton, när man hade det som roligast, gladdrucken med en snaps i handen och allmänt berusad av nära vänners gemenskap och betagen av en svensk insjös eller en skärgårds skönhet, alltid var tvungen att säga: Nu blir det mörkare tider! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stämningen dog alltid lite just där och då.

Här har vi kul, vi skrattar och skojar och dricker varandra till och dansar och inte kan stå still och så kommer denne person och bara stör och förgör ens glädje. 

Vem fan vill tänka på mörkare tider när man har det som ljusast och bäst i livet? 

Jag, Özz Nûjen, född i en kurdisk by i Serhed (Högländerna) i norra Kurdistan har nu bott i Sverige i snart 35 år. 

Idag onsdag 20 juni, fyller jag 43 år och jag har en bekännelse att göra på min födelsedag som inte alls är smickrande. 

I år är jag och kommer att bli den personen som på midsommaraftonen säger: Nu blir det mörkare tider!

Jag hatar mig själv för att ha blivit just den personen som jag själv avskydde, men jag kan inte hjälpa det, inte i år...

I 35 år har jag nu sett och upplevt, diskuterat och dissekerat Sveriges upp- och nedgångar inom de flesta av vårt gemensamma samhälles områden. 

I 35 år har medierna och samhället pratat om det som man egentligen inte får prata om men pratat om i alla fall, hela tiden, invandringen, invandrarna och problemen det och de för med sig.

Och ändå!?

Och samtidigt så har konstigt nog både jag som ”invandrare” och vårt Sverige och många fler med oss upplevt och upplever att både ekonomin, vardagen och livet blivit bättre för de flesta av oss. 

De flesta i Sverige har mer i plånboken nu än förr, i ett nu ännu tryggare och bättre Sverige. 

För de allra flesta är det nu bättre än för 35 år sedan.

För de allra flesta ja, men inte för alla. Och så är det ju, för det finns orättvisor kvar även i vårt land som vi måste och bör bekämpa, vi måste få ett mer rättvist och jämställt samhälle, vi har fortfarande ett klassamhälle och främst kvinnor och barn far ännu illa i vårt Sverige, skolsystemet gynnar de rikas, utbildades och insattas barn samtidigt som våra gemensamma skattemedel forslas till privata välfärdsbolag.

Och trots det. Så är vi ändå bäst, ja en av de bästa länderna i världen. Faktiskt.

Vi är bäst i världen på frihet, klimatarbete och ”good country index”.

Vi är näst bäst i världen på sysselsättning, att ha kvinnor i arbete, innovation, land att ha barn i och vi är världens tredje mest demokratiska land. 

Men inte så länge till. 

Nu går vi mot mörkare tider!

Och denna gång handlar det inte om dagarnas längd och om solens och jordens lutning och avstånd till varandra utan denna gång för att vi själva väljer mörkret.

Allt fler väljer att mysa i mörkret, där de obemärkt kan röra sig fritt, säga vad de vill oavsett sanningshalt, och sen fortsätta njuta av sin faktaresistens och sina grumliga åsikter. Åsikter som alltid har udden riktad mot den andre, de andra.

Dessa mörkrets väljare har släckt sina ljus och vill och kräver att även andra ska släcka sina ljus, för det sticker dem i ögonen.

Mörkret breder ut sig, ljusen slocknar en efter en.

Och svaret från våra styrande politiker är att närma sig mörkret, att härma mörkret och att vilja förstå mörkret... och av bara farten har saker som vi tagit för givna såsom asylrätt, strejkrätt och barnrätt blivit till inga rättigheter utan bara gamla ord från förr, som förr hade en betydelse, en mening.

Allt för att behaga mörkret i den naiva tron att mörkret kan besegras om man själv släcker ner.

Och i höst blir det ännu mörkare, mycket mörkare efter valet. Det ser så ut, tyvärr. 

När vi har haft det som bäst och ljusast. När vi har varit som bäst och rikast så har mörkret sakta men säkert, tålmodigt och målinriktat lockat allt fler, lockar allt fler.

Det är allvar nu. 

Du gör som du vill. 

Antingen tänder du ett ljus, är ljuset eller så låter du mörkret sänka sig över alla oss.

Du har hela sommaren på dig att tänka och bestämma dig.

Glad midsommar!