Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Özz Nûjen

De som vill förändra har alltid kallats extremister

Det är oftast lite synd om den som vill ha mer rättvisa eller vill förändra världen i en positiv riktning.

De har genom historien alltid haft det svårt. Då som nu.

På olika sätt, i olika grad både här och där i vår värld…

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De blir fort utpekade och oftast fort bortmanövrerade som extrema, överdrivna, samhällets fiender, alarmister, problemskapare och fan och hans moster. Kort och gott: ”extremister”.

Det kan till och med handla om ett litet, litet förslag om att det kanske är dags att höja flygskatten med någon hundralapp för att flyget och flygindustrin bokstavligt talat dödar vår jord och påskyndar den globala uppvärmningen och att den hundringen kanske går till att stimulera mer klimatsmarta färdsätt eller energikällor.

Det är då det tragikomiska oftast händer. Den som kommer med förslaget är ”extrem”, vill inte att ”hela Sverige ska leva” och utmålas som någon som vill alla vanliga människor illa.

Medan flygnäringen med sina extremt giftiga utsläpp och extremt höga subventioner i form av skattestöd till flyget går fria och är ”the good guys”. Alla vet att det är småpengar och egentligen förändrar den lilla föreslagna höjningen av flygskatten ändå ingenting om vi nu ens vill rädda vår planet. Alla vet – särskilt politikerna och flygindustrin – att det behövs och kommer att krävas betydligt större, värre och kärvare inskränkningar av flygbranschen. Men det spelar liksom ingen roll.

Alla vet – särskilt politikerna och flygindustrin – att det behövs och kommer att krävas betydligt större, värre och kärvare inskränkningar av flygbranschen.Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det skriks ännu lite högre och pekas finger på den och de som kommer med ännu större förslag på samhällsomdaningar som skulle kunna göra vårt Sverige ännu lite bättre och rättvisare.

Ja, ve den och de som vill att vinster i välfärden stannar kvar i välfärden och att våra skattepengar inte ska kunna slussas till olika skatteparadis. De är riktiga extremister och vill tydligen ha det som i Nordkorea eller Venezuela.

Sen att vi i Sverige nu är det enda landet i världen, ja i världen (förut var det vi och Chile men chilenarna förstod till slut att det var för dumt och skadligt för landet) där skattepengar går till att fylla de redan fulla fickorna hos ägare av privata bolag inom skolväsendet i stället för att gå till eleverna och undervisningen. 

Och ännu värre extremister och annat löst pack är de som vill att föräldraförsäkringen delas i två lika stora delar, så att livet, samlivet, samtiden och genom det även framtiden blir mer rättvist för bägge föräldrarna oavsett kön i form av pensioner, lönesättning och karriär. Och därigenom mindre risk att utsättas för könsdiskriminering både nu och för framtida generationer, det är den jäveln som är extremist, det är den som förstör och skapar oreda i vår ”perfekta” orättvisa, ojämställda värld…  

Ännu värre extremister och annat löst pack är de som vill att föräldraförsäkringen delas i två lika stora delar.Foto: RONNY JOHANNESSON

Extremisten eller den extrema, den verklighetsfrånvända, den som inte förstår eller inser att det är ju bra som det är, som det alltid har varit, den personen pekas alltid ut som den högljudda, som gaphalsen och den som stör ordningen.

Extremisten blir till slut den som kallar en spade för en spade. En rasist för en rasist.

Det är hen som är extremist.

Och den som säger HEN om den, ja DEN är den absolut värsta extremisten av alla extremister.

 

LÄS MER: Özz Nûjen: Vi är på väg mot en fullständig katastrof