Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Özz Nûjen

Därför älskar jag göteborgare

”För mig, som kom hit som åttaårig flyktingpojke och direkt blev kär i staden Stockholm och laget AIK, vore det lätt att försöka skämta om och förlöjliga göteborgaren och Göteborg”, skriver Özz Nûjen i sin krönika. På bilden syns fyra kända Glenn från Göteborg: Fotbollsstjärnorna Glenn Strömberg, Glenn Hysen, Glenn Holm och Glenn Schiller som alla har spelat i IFK Göteborg. Kvartetten fick i uppdrag att döpa ett tåg – och valde förstås namnet Glenn.
Foto: / IBL Bildbyrå / [downloaded]
Göteborg är utan tvekan Sveriges mest välkomnande stad. Göteborgarna är trevliga, trevliga på riktigt, skriver Özz Nûjen.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Det slog aldrig fel.

Varje gång man besökte Göteborg hände det. Minst tolv gånger per dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Rooligt för däj!”

”Kul för däj!”

”Rooligt för däj att va här i Götet!” 

”Välkommen till frammmsidan!” Med betoning på fram... och man blev lite trött och himlade lite med ögonen och tänkte: Åh nej, inte en till. Och göteborgaren tänkte säkert: Åh, vilken dryg stockholmare.

För mig, som kom hit som åttaårig flyktingpojke och direkt blev kär i staden Stockholm och laget AIK, vore det lätt att försöka skämta om och förlöjliga göteborgaren och Göteborg. En av våra ramsor är ju ”hata hata hata Göteborg”.

Det skulle vara lätt, men då skulle jag ljuga för både mig själv och er.

För det är faktiskt precis tvärtom. Göteborg är utan tvekan Sveriges mest välkomnande stad. Göteborgarna är trevliga, trevliga på riktigt.

Trots sina ordvitsande och outhärdliga roliga gubbar.

Trots sitt ibland dåliga väder och enorma lokalpatriotism.


LÄS ÄVEN: Özz Nûjen: De tränar bara för att slippa ta tag i sina liv 


Jag har nu bott i Göteborg i tre månader då jag spelar Carlsson i ”Hemsöborna” på Göteborgs Stadsteater. Under den här tiden har jag lärt mig att älska göteborgarna för att de är som de är... för att de pratar med okända, visar vägen för den som inte hittar, stannar upp och ser sin medmänniska och ger ett leende, lite stoltare och lite gladare och det verkar faktiskt vara fallet att de även har lite roligare.

Om stockholmarna varit hälften så vänliga, omtänksamma och välkomnande som göteborgarna så hade vår kungliga huvudstad utan tvekan varit, inte bara världens vackraste utan även världens bästa stad.

Jag har turnerat och kört shower och föreställningar över hela vårt vackra land och kommit till insikt att Göteborg, är lite bättre, lite vänligare, lite roligare – precis allt som till exempel Sundsvall inte är. Stackars Sundsvall som tror den är Norrlands ”Östermalm” men känns mer som en avlägsen tråkig förort till det roligare Örnsköldsvik och det hippare och livligare Umeå. 

Göteborgarna älskar sin stad oavsett regnet och blåsten, de är stolta över sitt kulturutbud, sina lag – ja, till och med Häcken – och är positiva och trevliga som fan och det smittar av sig.

De enda som är trevligare och godare än göteborgarna i Sverige är boråsarna, men de har inget val, de bor ju i Borås och det är enda sättet att härda ut i den staden, att vara jättesnälla mot varandra och andra som besöker Borås. 

Jag är både jätteglad och jättenöjd att jag har förmånen att få bo här i Göteborg i ytterligare två månader tills spelperioden är över för Hemsöborna.

Förresten, hur många ryska diplomater blev utvisade av Tyskland med anledning av nervgiftsattacken i Storbritannien?

Göör-many! Tack och hej.


LÄS ÄVEN: Özz Nûjen: Det är lätt att bli arg på tåget – men inte den här gången