Özz Nûjen

Är det detta spektakel som är snille och smak?

Publicerad

 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mamma!? Pappa!? Snälla, sluta bråka!!

Alla ser, snälla sluta.

Men mamma och pappa lyssnar inte utan fortsätter att slänga saker på varandra och skrika fula ord och beskylla varandra för det ena och det andra.

Grannar tittar på, förbipasserande stannar upp och tittar uppmärksammat, några tar kort andra filmar och allt sker öppet mitt på gatan mitt på dagen. Alltfler ansluter sig och nu kommer det folk från andra gator, gårdar och torg för att se och höra bråket mellan mamma och pappa.

Barnet ser föräldrarna bråka högljutt med varandra på gatan och ser hur alla grannar och folk och andra som hen inte ens känner och hur de glor skärrade, nyfikna och sensationslystna på när mamma och pappa höjer tonläget än mer... Vissa skakar på huvudet och andra skrockar och flinar skadeglatt medan barnet står där, som det där försmådda barnet och skäms något så oerhört...

Barnets tankar flyger och far och vet inte vart de ska ta vägen.

Barnet som var så stolt över sina föräldrar och som alla andra mammor och pappor såg upp till och lyssnade på, nu stod de där och skrek saker till varandra som typ: Men du då?! Kan du vara själv! Allt är ditt fel! Nej du började!

Barnet skriker så högt det kan: Nu skärper ni er! Vad är det som händer? Vad håller ni på med?

Är det detta som är snille och smak?

Nu samlas ni och håller ihop och strävar och jobbar mot samma mål.

Nämligen snille och smak.

Detta är ju så pinsamt för oss i Sverige.

 

LÄS MER AV ÖZZ NÛJEN: Därför älskar jag göteborgare 

 

Att detta spektakel och dessa bråk, tjuvnyp och smädelser mot varandra sker inför öppen ridå inför hela världen.

Ni är vår bastion. Våra högst ställda krav på mänskligt förnuft och fantasi. Sista hoppet för det högkulturella civila rätts- och kunskapssamhället.

Och ni beter er som barn, förlåt värre än barn. Barn kan ändå skämmas och känna skuld, men ni verkar varken känna skam eller skuld.

Omvärlden är i chock och står undrandes, med all rätt, och tänker: Vad fan är det som händer i Sverige och på Svenska Akademien? Har de helt tappat både vett och förstånd?

Stackars Gustav III som nu vrider sig i graven av vrede och fasa och önskar att Anckarström i stället hade skjutit honom 19 mars 1786, dagen innan han grundade Svenska Akademien.

Denna sorgliga och solkiga affär måste stängas och saneras av akademiledamöterna själva.

Nu beter ni er som vuxna och sansade människor och löser detta. Omedelbart!

Annars blir det ingen (bankett)middag och ni får gå upp på era rum och skämmas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag