Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan SD flytta fram sina positioner

David Baas: ”En framgång för Jimmie Åkesson”.
SD-ledaren Jimmie Åkesson var inte förvånad över att man går om S i nya mätningen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är största parti i en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Framgången är både väntad och potentiellt omvälvande. 

Men alla SD-politiker som minns de höstlöv som föll i fjol gör klokt i att tro att matchen 2022 inte redan är vunnen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkesson pekade redan för flera år sedan ut målet att Sverigedemokraterna ska bli ett trettioprocentsparti. Ett minst sagt ambitiöst mål som några kanske fnyste åt på den tiden. 

Det är fortfarande en bit kvar till 30 procent men den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop där SD får 24,0 procent slår an en omvälvande ton i det politiska landskapet. I mätningen är SD största parti. Socialdemokraterna, som i decennier prenumererat på den platsen, är nu nedknuffade till tvåa med 22,2 procent.

Mätningen är intressant och fortsätter trenden från andra mätningar där SD närmat sig S. 

Men luttrade partiledare - där Jimmie Åkesson får anses vara den mest luttrade av de nu sittande partiledarna med sina dryga 14 år på posten - vet att en opinionsmätning knappt tre år före nästa valdag inte är lika med ett valresultat. Den tidigare ”sanningen” att opinionsmätningarna alltid underskattar SD:s faktiska väljarstöd fick sig också en rejäl törn i riksdagsvalet i höstas.

Då gick besvikelsen nästan att ta på på SD:s valvaka på nattklubben Kristall på Kungsgatan i centrala Stockholm. Flera partiföreträdare hade hoppats på, och vissa till och med räknat med, att partiet skulle nå 20-procentstrecket, som några mätningarhade pekat mot. Partiets valresultat på 17,5 procent - som var en uppgång med hela 4,6 procentenheter från valet 2014 - blev därför något av en besvikelse trots att partiet var valets stora vinnare. 

Med stigande opinionssiffror så höjs förväntningarna men framgången ger också ett bra slagläge mot både Socialdemokraterna och Moderaterna.

En stor del av Jimmie Åkessons politiska projekt handlar om att utmåla det egna partiet som Folkhemspartiet, där en nostalgisk känsla för Socialdemokraternas gamla samhällsbygge ska förenas med partiets ideologiska nationalism. Att då vara större än Socialdemokraterna är symboliskt viktigt - och inte minst att allt fler LO-väljare väljer SD före S.

Jimmie Åkesson kommer fortsätta stå i fokus

För SD är det centralt att fortsätta gnaga på Socialdemokraternas väljarstöd, eftersom det är vägen till ett maktskifte i svensk politik. Väljare vunna från Moderaterna, som SD gärna ser som ett samarbetsparti tillsammans med KD, är nog välkomna men förändrar inte styrkeförhållandet mellan januaripartierna och det socialkonservativa block som Åkesson ser framför sig.

Därmed inte sagt att det inte är väldigt viktigt att SD numera är märkbart större än Moderaterna, som får 17,8 procent i Aftonbladet/Demoskop. 

Under förra mandatperioden, och inte minst under decemberöverenskommelsens tid, gjorde SD sitt bästa för att trumma in budskapet att de är det enda oppositionspartiet. Nu, när SD medger att M och KD också står i opposition mot regeringen, handlar det om vem som har på sig ledartröjan bland oppositionspartierna.

För även om Moderaternas Ulf Kristersson är den mest troliga statsministerkandidaten kan SD med sin opinionsstyrka flytta fram sina positioner. Den av SD frammanade missförtroendeomröstningen i riksdagen mot justitieminister Morgan Johansson, som M och KD ställde sig bakom, spädde på bilden att SD är mest offensivt av oppositionspartierna.

Det är lång tid kvar till valet 2022 men om SD fortsätter att vara störst i kommande opinionsmätningar så kommer svensk politik att fortsätta cirkla runt Jimmie Åkesson - inte minst för Stefan Löfven som tappar sina LO-väljare till honom och för Ulf Kristersson som får ett sämre förhandlingsläge om han vill bilda regering.