Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nisha Besara

Varför underskattar vi våra medmänniskor?

Det var efter Winfreys bejublade och högst politiska tal på Golden Globe-galan som spekulationerna började, och de har eldats på av diverse bekräftelser från personer som är henne närstående.
Foto: HFPA PHOTOGRAPHER / LFI/AVALON.RED B4413

Hur redo är USA för Oprah Winfrey som president från år 2020? Svaret ligger i hur redo varje röstande amerikansk medborgare upplever sig själv att vara. Och om var och en av dem låter bli att fundera över hur redo USA som helhet är.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annars tror jag nämligen att många riskerar att fega ur på grund av att de tror sig veta att landet i sig inte är redo. “Jag är redo, men inte mina grannar, kolleger eller föräldrar, så jag kastar inte bort min röst.”

Våren 2007 reste jag runt i USA i en hel månad. Jag fick uppleva östkusten och västkusten, Södern och mitten, se storstäder som småstäder, möta “eliten” liksom “folket”. 

Överallt träffade jag människor som menade att USA inte var redo för Barack Obama eller Hillary Clinton, att landet varken var redo för en svart president eller en kvinna som president. Slaget om vem som skulle bli Demokraternas kandidat pågick fortfarande. När jag frågade människor som sa så om de själva var redo att rösta på Obama eller Clinton, så var svaret utan undantag: ja. Svarta, vita, kvinnor, män.

Jag tänker på alla dem nu när det ryktas om att Oprah Winfrey tänker ställa upp i nästa presidentval och hashtaggen #Oprah2020 trendar stort på Twitter sen i början av veckan. Det hade de knappast trott de där vårdagarna för snart elva år sedan, när allt annat än en vit man verkade avlägset och osannolikt.

Det var efter Winfreys bejublade och högst politiska tal på Golden Globe-galan som spekulationerna började, och de har eldats på av diverse bekräftelser från personer som är henne närstående.


LÄS MER: Trump: Jag skulle slå Oprah i ett presidentval 


Det kan säkert ändå låta otänkbart för många i dag. Jag tror att det ligger i vår natur att inte tro på det som vi tycker är osannolikt, förrän det är en realitet. Det gäller även människor som mig, som alltid tänker i termer av annalkande katastrofer eller plötsliga vändningar - det finns en gräns för de tvära kast som även min svårmodiga hjärna kan måla upp och anse realistiska. Och jag tror att det gäller både det som vi upplever som positivt, som politiska företrädare att rösta på eller reformer och beslut som fattas, samt det som utgör reella hot. Exempelvis krig.

Vi kommer inte tro att det kommer att bryta ut ett tredje världskrig eller ett kärnvapenkrig mellan USA och Nordkorea förrän vi är där (alltså förrän det är för sent). Det är helt enkelt för osannolikt, för svårsmält, för dramatiskt. Av samma anledning tror jag att vi tänker att det är för osannolikt att en nöjesdrottning som Oprah Winfrey kan bli president i USA. Precis som Donald Trumps kandidatur och sen valseger var en chockerande överraskning för stora delar av världen.

Vi tänker att det är för osannolikt att en nöjesdrottning som Oprah Winfrey kan bli president i USA. Precis som Donald Trumps kandidatur och sen valseger var en chockerande överraskning för stora delar av världen.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är högst mänskligt. Men varför går vi människor runt och tror att många andra är mycket mer konservativa än oss själva och inte alls lika förändringsbenägna? Varför underskattar vi andra väljare och våra medmänniskor? Kanske behöver bara fler av oss vara ledare i de små sammanhangen i vår vardag. Om vi gör synligt vad vi tror på, så kan fler förstå att det är realistiskt och att många faktiskt är redo för det som ingen hittills har trott på.

Min ständiga pessimism ger mig i alla fall kraft att ständigt försöka förändra samhället till det bättre och aldrig sluta vara politisk eller engagerad.

Vad gäller Oprah Winfreys vara eller inte vara som USA:s president säger jag bara: Just do it.


LÄS MER: Kändisarna vill se Oprah som president