Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nisha Besara

Snälla snälla medmänniskor – tänk om innan det är för sent

Snälla snälla medmänniskor och medborgare och medväljare.

Ni som tänker rösta på ett ytterlighetsparti “i protest” eller ni som vill “göra en markering” mot gamla, väletablerade, kompromissande, samtalande, sansade politiska ledare och partier.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni som tänker använda er viktigaste rätt i en demokrati till att “skaka om” och ni som tycker att svensk politik behöver “drag under galoscherna”.

Ni som tänker att det bara krävs nytt blod i riksdagen, men inte engagerar er politiskt själva, med ert eget blod, utan slarvigt slänger er röst på något destruktivt, utan att egentligen tillhöra den där lilla lilla klicken som verkligen tror på de destruktiva idéerna.

Snälla snälla, tänk om. Och försök att hitta er inre kompass. Den som säger till er att er röst är för viktig för att slängas bort. Att er röst ska gå till något som ni verkligen tror på och som är det bästa för vårt land. Att vi har en hundraårig framgångssaga bakom oss, som fortfarande har massa potential att förbättras, utifrån den plats vi är på i dag och de människor som bor här i dag. Inte de som bodde här för hundra år sedan. Och att det kräver en politik som vill alla människor väl.

Det finns många partier i Sverige som vill alla människor väl. Som försöker utifrån de idéer som de genuint tror på, att hitta ett sätt som fungerar för de flesta och som kommer att samtala och kompromissa och hitta lösningar som tjänar det här landet som är vårt. De kommer att vilja gå olika vägar och de tror på olika sätt att göra politik på. De kommer att tjafsa och de kommer att lämna samtalen för att de inte kan enas. Men de kommer åtminstone att försöka.


LÄS MER: Nisha Besara: Jämställdhetskampen har länge skitit i männen 


Statsminister Stefan Löfven tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vid SVT:s Agendas partiledardebatt i oktober.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om dessa samtal går sönder för att det inte går att hitta sätt för demokratin att fungera utan att ge destruktiviteten makt - hur kommer det att gå då? Vad kommer att hända då?

Jag kan inte säga att ett ännu större ytterlighetsparti i riksdagen omedelbart blir farligt för Sverige. Men jag kan berätta för er om det som har hänt i andra länder.

Katastrofen randas inte under en första mandatperiod om ni tänker fullfölja er protest. Men jag kan berätta för er om det som har hänt i historien.

Sakta förflyttas våra gränser för vad vi tycker går an och sakta börjar vi behandla andra och varandra på ett lite annorlunda sätt. Sakta höjer vi vår tolerans för det som tidigare var oacceptabelt och sakta blundar och andas vi igenom det som tidigare kändes outhärdligt.

Ni kanske inte bryr er om att det kan komma tider då luften är svårare att andas, tanken mer begränsad och konsten inte längre fri. Ni kanske bryr er lite ändå, men fortfarande tänker att ni vill “skaka om”. Skaka då om på ett sätt som inte förstör det samhälle som ni också lever och verkar i. Även om ni inte tror att mindre fri luft och tanke och konst kommer att påverka er, så kommer det att göra det. Eftersom hela samhället påverkas.

Försök att hitta er inre kompass. Den som säger till er att er röst är för viktig för att slängas bort.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Det är nu mina och dina och andras barn växer upp. Deras liv är här och nu och går inte att göra om. Så väx upp även ni, som vill experimentera med det som så många före oss har byggt upp och med det som har traumatiserat men bearbetats och fått oss att försöka bli bättre än de som var före oss.

Det finns en risk att vi inte kommer att förstå vad som har hänt förrän det är för sent. Det har nämligen hänt förr.