Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nisha Besara

Enväldigt fattar Trump sina huvudlösa beslut

"Det var ögonblicket då Stockholm (och Sverige) valde att definiera berättelsen om sig själv efter attacken", skriver Nisha Besara om manifestationen på Sergels torg efter terrordådet på Drottninggatan.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
2017 var också Trumps år. Beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är huvudlöst, skriver Nisha Besara.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL
Trump låter sig provoceras av en uppenbart sjuk man, Nordkoreas diktator, skriver Nisha Besara.
Foto: AP/ TT
Enväldigt och utan hänsyn fattar Trump beslut som skapar farliga situationer. skriver Nisha Besara.
Foto: APAIMAGES/REX/SHUTTERSTOCK / IBL

Ett avgörande ögonblick moment för Stockholm, som jag är sprickfärdigt stolt över

2017. 

Året jag kommer minnas som Kärleksmanifestationens och Donald Trumps år. Och det år då nästa våg av jämställdhetskamp dominerade hösten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som en revolution svepte metoo genom samhället och chockade oss. Världens mest jämställda land, nästan exakt hundra år efter den kvinnliga rösträttens införande, har visst sina brister och de sitter fortfarande i att den manliga halvan av mänskligheten inte har behövt rannsaka sig själv lika hårt som den kvinnliga. Fokus skiftade från kvinnorna till männen.

Kvinnor har genom decennier drivit, förändrat, krävt rättigheter och jämlikhet. Nu plötsligt, tack vare metoo, har vi vänt blicken. Till de som sitter på nycklarna till riktigt maktdelning, de som behöver förändra sitt beteende och vara med och ta ansvar för ett jämställt samhälle. Inte en dag för tidigt.

Huvuden har rullat. Det har varit smärtsamt, men nyttigt. Ingen kan längre ta sin makt och sina privilegier för givna eller fortsätta tro att det går att bete sig hursomhelst. Rannsakan och respekt. Det var detta uppror som krävdes.

Det andra som jag kommer att minnas 2017 för är Donald Trump. Den labila person, med dålig impulskontroll, dålig kunskap om politik och dålig förmåga att känna in och lyssna, som nu är ledare för världens mäktigaste stat. Framröstad av människor som ville protestera mot det som de uppfattar som makten, genom att ge makten till en person som inte kan hantera den.

Och det påverkar hela världen. Enväldigt och utan hänsyn fattar han beslut som skapar farliga situationer. Att utan vidare förankring köra över världssamfundet i en infekterad fråga i en av världens mest explosiva konflikter - beslutet att utse/godkänna Jerusalem som Israels huvudstad - är huvudlöst. Eller att låta sig provoceras av en annan uppenbart sjuk man, Nordkoreas diktator. Och att börja föra krig genom sociala medier, som leder till eskalering och i sin tur kan leda till ett riktigt krig där kärnvapen finns med i ekvationen - ansvarslöst är bara förnamnet. Så kan det gå när uppenbara megalomaner tillåts härja i politiken. Det riskerar allas våra liv i förlängningen.

Förhoppningsvis blir 2017 ändå året som skänkte en tankeställare till alla röstande människor i hela världen. Och att vi alla har lärt oss att känna igen storhetsvansinnet i tid när det dyker upp i politiska sammanhang.

Det tredje som kommer att prägla mina minnen av 2017 är den andra helgen i april. Och Kärleksmanifestationen som ägde rum efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm. Exakt två dygn efter en hatisk och frihetsfientlig attack på vår stad samlades 45 000 människor på Sergels torg för att visa respekt, kärlek och sammanhållning. Det var ögonblicket då Stockholm (och Sverige) valde att definiera berättelsen om sig själv efter attacken. Det blev berättelsen som vi stockholmare ville ha efter det vedervärdiga som hände - att inte låta ett giftet sätta sig i oss och fortsätta prägla oss eller vår syn på varandra. Inte låta hatet och dess företrädare förhärska.

Det var ett avgörande och definierande ögonblick moment för Stockholm, som jag är sprickfärdigt stolt över.

Rannsakan, respekt, mindre hat, mer kärlek och förståelse. Låt det bli vad vi tar med in i 2018.