Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nisha Besara

Ge inte bara en mysig version av historien

<p>Varför nutiden ska ursäkta eller undanhålla historiska dumheter är ett mysterium, skriver Nisha Besara.<br></p>Foto: Olle Sporrong

Jag läser på yoghurtpaketet. "Carl von Linné sorterade alla växter, djur och mineraler efter ett smart system som vi använder över hela världen än i dag." Visserligen. Men det är en rätt viktig detalj som livsmedelsproducenten Arla missar i sin mysiga text om den historiske vetenskapsmannen Linné.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett av djuren som han sorterade i ett "smart" system är människan.

Carl von Linnés kartläggning och klassificering av allt levande kom att lägga grunden för rasbiologin, som delade in människor i olika så kallade raser och tilldelade dem förmodade karaktärsdrag utifrån hudfärg. Det var på hans teorier som Rasbiologiska institutet vilade tidigt 1900-tal - en tillblivelse som fick horribla konsekvenser för många människor och vars efterskalv vi känner än i dag.

Uppenbarligen lite för jobbigt att skriva om. Och det fortsätter i samma stil. Ett mjölkpaket: "Kristina var en stark person som gjorde vad hon ville med sitt liv och som tyckte att det fanns viktigare saker än att vara drottning."

Vad var de där "viktigare saker" som Sveriges drottning Kristina offrade tronen för på 1600-talet och varför skrivs de inte ut?

Troligen var hon en könsöverskridare, inte helt bekväm med att vara kvinna och totalt ointresserad av att ligga med män. Hon tros ha haft en relation med en hovdam och abdikerade för att tronen krävde av henne ett giftermål och barnavlande, något hon inte var beredd att ge sitt Sverige (vilket fräscht nog får Herman Lindqvist att kalla henne "en förrädare" trehundra år efter att hon har dött). Varför är det så svårt att skriva om detta?

Arla vill i sin upplysningskampanj "Historiska svenskar" inte gärna ge sina kunder tuggmotstånd och skippar därför alla fakta som kan få någon att sätta frukosten i halsen. En tillrättalagd historieskrivning är ju så mycket mer lättsmält. Ingen blir utmanad, ingen blir upprörd, vi kan alla fortsätta lalla runt i mellanmjölkens land.

Det beteendet ska gudbevars inte bara tillskrivas ett enda företag, utan är en allmängiltig företeelse för att reproducera bilden av att vår, just vår, historia, är förträfflig och skiljer sig från andras.

Klassiskt nationsbygge och en viktig pusselbit i samhörighetskänslan och föreställningar om unikitet.

Kanske var Carl von Linné egentligen en schyst kille och jättesmart vetenskapsman som inte alls ville att hans teorier skulle leda till mätning av skallar, tvångssterilisering eller dylikt. Och kanske var det verkligen en total omöjlighet för drottning Kristina att på sin tid prata öppet om att hon inte ville vara med män och samtidigt kräva att få behålla sin makt som drottning.

Jag kan absolut förstå historiska personer i deras egna kontexter och den samtid de hade att hantera.

Men varför nutiden ska ursäkta eller undanhålla historiska dumheter är ett mysterium. Så här flera hundra år senare borde det inte vara särskilt kontroversiellt att sätta ljus på en del av historien som har varit dold:

Vår mest kände vetenskapsman skapade också rasbiologin och vår mest kända regent var troligen också flata!

Om nu Arla verkligen vill använda sina mjölk- och yoghurtpaket till att upplysa oss konsumenter om allehanda nyttigheter så vore det klädsamt om de använde utrymmet de har till att ge oss en hel bild och inte bara en mysig version av historien.