Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nisha Besara

Friheten vinner alltid i längden

”På terror svarar vi med kärlek och öppnar våra famnar och hem”, skriver Nisha Besara.Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Jag messar mina kusiner.

Are you okay, dear?

En lastbil har kört in i en julmarknad i Berlin och jag messar mina kusiner.

Det är strax före jul 2016 och en våg av obehag och oro löper genom min kropp under sekunderna som jag väntar på svar.

Nu var det deras tur.

Mår ni bra? Är alla i säkerhet?

Tack och lov var vi alla det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En galning stal en lastbil och körde in i Stockholms hjärta i fredags. Han mördade fyra människor, men han tog inte den här staden ifrån oss. Världens elände kom plötsligt nära nära och vi måste hantera det utan att förlora oss själva.

Jag och mina kusiner – vi är en brokig skara, födda och uppvuxna i olika länder och på olika kontinenter. Beresta, belästa, mångfacetterade och sammanbundna, i ständig kontakt. Are you okay, dear? Ständigt.

Vi är sanna kosmopoliter som hör hemma överallt och ingenstans – och vi vägrar låta någon definiera oss på ett sätt som inte reflekterar alla våra nyanser. Vi vägrar placeras i någon annans trånga ruta och definition av vad en människa kan vara. Vad ett hem, vad ett land, vad ett folk kan vara. Vi är och kan vara många olika saker. Precis som Sverige kan ha många identiteter, kan en människa ha många tillhörigheter.

Men det finns de som ser vår existens i Stockholm, Berlin, London, Melbourne och andra platser som ett hot. För att våra förfäder inte föddes där, för att vi har kommit dit och gjort platserna till våra.

Det finns de som kommer att använda ett vansinnigt illdåd för att spä på en abstrakt rädsla för oss. Använda tragedin för att göra politiska poänger, utnyttja skräcken som lurar under ytan för att skapa en värld som är mer stängd, mer skräckfylld, mer svart.

Men de människorna, de kommer bara ha tillfälliga segrar. I längden har de redan förlorat. Slaget om framtiden är avgjort och friheten och gränslösheten kommer alltid att segra – så länge det finns människor på jorden.

Inte minst är mitt älskade Stockholms och Sveriges reaktioner och aktioner sen i fredags klockan 14.53 ett bevis på det. På terror svarar vi med kärlek och öppnar våra famnar och hem. På feghet och rädsla svarar vi med styrka och sammanhållning och vägrar låta oss begränsas.

Över 45 000 människor samlades på Sergels torg exakt två dygn efter attacken för att visa att hat, rädsla och kilar mellan oss inte kommer att gro. ”When they go low, we go high”, som Michelle Obama sa.

Men. För i dag och i morgon går det inte att ta friheten och demokratin för given. Någon annan kommer inte att föra kampen åt dig. Din röst räknas – även om du väljer att inte använda den.

Så kom ihåg dessa dagar. Kom ihåg 7 april 2017 och kom ihåg 9 april 2017. Kärleken som har flödat sedan dess går att hålla i liv, om vi alla anstränger oss lite mer än vi brukar. Ta vara på den. Se varandra. Bry er om grannen och se främlingen i ögonen.

Ja, friheten vinner alltid i längden. Men det kan vi bara åstadkomma tillsammans.