Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Nisha Besara

De har gjort politiken till en cirkus

Om ett år är det val. Väljare vill ha politik. Men upptakten till valåret har innehållit allt annat än politik.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först ut, en gammal nyhet om en myndighet som har lejt ut sin IT-drift på ett oansvarigt sätt. Chefen ryker, statsråden känner till ärendet, ändå går något snett. Alla i hierarkin får inte rätt information vid rätt tidpunkt.

Oppositionen vädrar morgonluft och KU-anmäler. Sen är cirkusen i gång. S anklagar alliansen för att agera oseriöst. Istället för att bli mer seriösa inser alliansen att det finns mer att mjölka ut och riktar misstroendeförklaringar mot inte mindre än tre statsråd. S anklagar alliansen för att skapa “parlamentarisk oreda”.

Nu gapas det för fullt i cirkusen. Vänstermänniskor menar att IT-skandalen i själva verket är alliansens fel. Det mest delade inlägget från dessa är den gamle M-ministern Mikael Odenbergs om att misstroendeförklaringarna är fel. Högermänniskor å sin sida kulsprutade ut alla fel och misstag som S-regeringen har gjort i den här historien. Jag är säker på att de också drömde våta drömmar om att en S-föredetting skulle skriva ett sansat Facebook-inlägg om att misstroendeförklaringar i det här läget, enligt alla statsvetenskapliga teorier, tyder på att oppositionen för en gångs skull gör sitt jobb.

Maria Ågren, tidigare generaldirektör på Transportstyrelsen, tvingades avgå efter IT-skandalen. Foto: / REGERINGEN

Ingen reflekterade kring hur de skulle ha betett sig i cirkusen ifall de själva eller deras lag var på den andra sidan - regering respektive opposition. Om de skulle ha gapat lika högt, krävt lika mycket avgångar, blivit lika upprörda över saken eller sett ett annat perspektiv? Nej, det är nog att begära för mycket av det svenska politiska samtalet.

Så det som hände sen var att två statsråd ersattes, enligt principen more of the same. Och sen blev det tyst ett tag.

Men redan efter några dagars fridfull semestertystnad började det ånyo. Regeringen gnuggade handflatorna över att journalisterna vände och sprang åt andra hållet - till en fest i skärgården där en före detta M-finansminister enligt utsago blev både full och obscen. Alla hade något att säga om saken, inklusive Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (men varför?).

Detta pratade Sverige om tills misstroendeförklaringen mot det tredje statsrådet åter blev aktuell och frågan var om alla oppositionspartier skulle enas kring den. Innan den frågan fick ett svar började dock hela havet storma i Moderaterna och vips var Kinberg Batras tid som partiledare ute och jakten på en ny i gång. Hon hade för lite karisma, sades det och Ulf Kristersson blir av allt att döma ny partiledare för Moderaterna. Igen: more of the same.

Så vad hände då med misstroendeförklaringen mot det tredje statsrådet? Ingenting, kan man säga. Två allianspartier backade, två ångade på, liksom SD. Mest för principens skull.

 

LÄS MER: Riksdagen röstade ner misstroendeförklaringen

 

Och nu är det tyst. Men lika säkert som att Kim Jong-Un inte kommer att vinna nästa världskrig, är det att cirkusen och gapandet snart är i gång igen. Och att det kommer att pågå hela vägen fram till valet och bli mer olidligt för varje dag som går. Alla sidor kommer säga att alla andra sidor sysslar med spel och de själva enbart med hederlig gammal politik.

Bevare mig väl. Säg mig hur du för politisk debatt och jag ska säga dig vem du är. Om du är more of the same eller välbehövligt friskt blod i svensk politisk debatt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!