Nisha Besara

Därför gick det snett så snabbt, Ann Heberlein

Publicerad

Hur kunde debattklimatet bli så jobbigt? Jag ska berätta vad som hände, Ann Heberlein.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ann Heberlein. Hur kunde det gå så snett så snabbt? Du är ett praktexempel på en person som på kort tid gör sig högst irrelevant i offentligheten. Du är en person som har haft stor plats i medier att göra din röst hörd på, varit en respekterad yrkesmänniska. Nu hyllas du enbart av mörkerkrafter som jag knappast kan tro att du vill förknippas med.

Att du inte anlitas på kultursidor lika frekvent som förr, som du ju häromdagen skrev och beklagade dig över på en kultursida (fast du i samma text avsade dig att skriva på en av dem), handlar inte om bristande mod hos landets mediechefer. Du vill så gärna tro det, men missar ditt eget ansvar.

Nej, det handlar om högst modiga chefer som vågar se att det går att byta tidigare respekterade röster och lyfta in nya respekterade röster. Tidningen går inte under av det, den blir starkare.

 

Du menar att de samtal som förs på kultursidorna är allt mindre relevanta för människor. Ja, de är allt mindre relevanta för de människor som de historiskt endast har varit relevanta för. Helt plötsligt inser de som bestämmer över tidningssidorna i allmänhet och kultursidorna i synnerhet att det finns fler än de som alltid har stått i debatternas centrum. År efter år efter decennium efter decennium efter sekel efter sekel.

Gosh. Hur kunde det bli så? Hur kunde debattklimatet gå från att vara skönt harmoniskt till att bli så jobbigt för dig som länge har haft din självklara plats där? Jag ska berätta hur det kunde bli så. Jag ska berätta vad som hände.

 

Läs Ann Heberleins debattartikel i Expressen: "Rasist" är 2000-talets mest missbrukade ord.

 

Plötsligt en dag i detta land var vi tillräckligt många som inte har stått i debatternas centrum som egna deltagare, som hade nått sådana positioner att vi kunde ta oss det utrymmet. Plötsligt en dag hade vi makt och styrka så att vi kunde bli debattdeltagare i kraft av oss själva och vår egen röst - inte bara som sådana debatten kunde handla om.

Vi är inte en enhetlig massa - men vi bär på liknande berättelser om hur det är att vara en av de avvikande som kämpar i motvind.

Vi blev tillräckligt många för att säga emot när någon sa att vi inte fick våra positioner av egen kraft, utan bara hade blivit inkvoterade på grund av vår hud- eller hårfärg (sic!). Vi blev tillräckligt många för att föra in nya ord i den svenska vokabulären. Tillräckligt många för att föra in andra perspektiv än dina i debatten. Och säga emot så att det hörs, så att det inte passerar obemärkt förbi, när någon vevar rasistisk smörja i offentligheten.

Dina och många andras sen länge för givet tagna sanningar börjar plötsligt ifrågasättas. Och det av personer på samma plats som du i hierarkin. Därför kämpar du för att motvinden fortfarande ska blåsa i våra ansikten. Jag förstår att du och många andra tycker att det är jobbigt. Det uppstår konvulsioner. Det uppstår rotation. Många känner sig hotade när vi är fler som vill ha och får ta utrymme.

Här kommer vi som strävsamt har jobbat oss fram och upp genom att vara dubbelt så bra. Genom att anpassa oss men försöka behålla oss själva. Genom att få fram våra egna personer men finna styrka i de gemensamma erfarenheterna. Vi få, som plötsligt blev lyssnade på. Som kunde spegla några få till. Som gav hopp till ännu några till om att det går att framstå som annorlunda och ändå få vara med.

Och sen blev det här landet aldrig sig likt igen. Tack och lov.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag