Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Vill du bli minister igen, Mona Sahlin?

Mona Sahlin har varit mer eller mindre arbetslös i tre år.Foto: Foto: Rosina Andersson/Eps

Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, 56, är fortfarande - tre år efter avgången som partiordförande - mer eller mindre arbetslös.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vill läsa föregångarens bok

Förra centerledaren Maud Olofsson nämner knappt sin efterträdare i självbiografin som just släppts, "Jag är den jag är". Men Annie Lööf är ändå nyfiken på boken - som partiet betalat 150 000 kronor för.

Tre chefsbyten - på två år

I veckan avslöjade jag att Moderaternas nuvarande kommunikations- och opinionschef Per Nilsson hyrt ut sin lägenhet för drygt 23 000 kronor i månaden - utan tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse och utan att informera Skatteverket.

Per Nilsson är den tredje kommunikationschefen under partisekreteraren Kent Persson - på mindre än två år.

Sommaren 2012 lämnade Hedvig Anderson den tjänsten efter mindre än ett år. I oktober 2013 lämnade Hanna Bergholm, som handplockats av Kent Persson, samma tjänst.

Per Nilsson har kvar jobbet. Än så länge.

VK tar efter Expressen

Expressens politiska tv-magasin "Bar & Politik" får inom kort systerprogram runtom i landet. Först ut är tidningen Västerbottens-Kuriren som planerar direktsända debatter från en pub i Umeå. Även tidningarna på Gotland planerar för en egen version av "Bar & Politik".

Grattis, Ulrica Messing!

Tidigare infrastrukturministern Ulrica Messing (S) fyllde 44 år i veckan.

Bland vännerna som gratulerade på Facebook hittar jag bland andra IT-entreprenören Johan Staël von Holstein, ex-ministern Margareta Winberg, FP-politikern Eva Flyborg och tidigare C-toppen Per-Ola Eriksson.

Jag säger också grattis. Och undrar samtidigt om det möjligen finns några comebackplaner där.

Hon sitter i styrelsen för Systembolaget och Riksidrottsförbundet, jobbar för stiftelsen Expo och är ordförande för Anna Lindhs minnesfond. Men något nytt heltidsjobb har hon inte.

Hon blev varken landshövding, generaldirektör - eller PR-konsult.

Efter valet kan Mona Sahlin göra "en Carl Bildt" och återvända till rikspolitiken, kanske som engagerad och revanschsugen integrationsminister.

"Uteslutet. Hon kommer inte tillbaka", säger en av hennes partikamrater.

"Sahlin är fortfarande en belastning", hävdar en annan.

"Hon och Löfven kommer bra överens, så det är absolut inte uteslutet", menar en tredje.

Jag skickar ett sms till Mona Sahlin och frågar:

"Om du skulle få frågan om ministerpost, vad svarar du då?"

Den tidigare partiledaren svarar blixtsnabbt:

"Ha ha! Har väl gjort comeback så det räcker och blir över! Du får spekulera utan mina svar!"

Men att hon längtar tillbaka till den politiska hetluften är det inget snack om. Och hon har nio år kvar till pension.

I januari 2012 nominerades hon av regeringen till posten som generaldirektör för den internationella arbetsorganisationen ILO i Genève, ett jobb hon verkligen vill ha, men åkte ut i andra gallringen.

Bara några månader senare stod Mona Sahlin på scen i Kapstaden, Sydafrika, och argumenterade för att hon skulle få jobbet som generalsekreterare för Socialistinternationalen, de socialdemokratiska partiernas internationella samarbetsorganisation, men förlorade med några få rösters marginal.

 

Enligt mina källor ska hon senare ha fått ett jobberbjudande av regeringen och utrikesminister Carl Bildt: ambassadörsposten i Chile. Men det jobbet tackade hon nej till. Kanske för att det inte erbjöd någon "politisk hetluft".

Trots att hon saknar heltidsjobb går det ingen nöd på Sahlin ekonomiskt. Hon får varje månad en statsrådspension på 43 331 kronor.

För jobbet i Systembolagets styrelse får hon 100 000 kronor om året. Därutöver räknar ex-partiledaren i år med inkomster på cirka 170 000 kronor från Riksidrottsförbundet och eventbolaget Desert.